Mesajı Okuyun
Old 13-06-2020, 18:25   #6
av.murat kılıç

 
Varsayılan

Merhaba

Senetlerin Muaccel olması için birden fazla senet olması ve muacceliyet sözleşmesi yapılması gerekir. Senette yazılı muacceliyet koşulu sizinde dediğiniz gibi geçersizdir.

Emre mükerrer sözü senedi geçersiz kılacağını düşünmüyorum, karşı taraf maddi hata diyebilir. Cevap veren Av.Ozkul'unda belirttiği gibi "TKHK md. 4/5 gereği tüketici işlemleri nedeniyle tüketicinin keşide ettiği senetler nama yazılı olmadıkça geçersizdir." Nama yazılı senetler alacağın temliki yolu ile devir edilebilir. Emrühavalesi ile nama yazılı senetlerin arasındaki fark; ciro ile devirde senedi devralan kişiye karşı borcunuzun olmadığı ileri süremezsiniz. Alacağın temlik yolu ile devralan kişiye karşı; senet lehdarına ileri sürebileceğiniz tüm defileri ileri sürebilirsiniz. Kanun koyucunun tüketicinin mağdur olmaması için böyle bir önlem almış olabileceğini düşünüyorum.

Alıntı:
6502 sayılı yasa 4.madde (5) Tüketicinin yapmış olduğu işlemler nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde sadece nama yazılı ve her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde senet düzenlenebilir. Bu fıkra hükümlerine aykırı olarak düzenlenen senetler tüketici yönünden geçersizdir

Sizin bu yönden senedi icra hukuk mahkemesinde iptal ettirebileceğinizi düşünüyorum. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi tüketici mahkemesinde menfi tespit davası da açabilirsiniz.