Mesajı Okuyun
Old 08-06-2020, 16:23   #2
av. bgh

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av. bgh
Merhaba değerli meslektaşlarım,

Müvekkil (M), maliki olduğu arsada kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılması için vekil ettiği (X) ile sözleşme yapmış, bunun neticesinde vekil (X), (Y) İnşaat şirketi ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaparak, (M)'nin tapusuna (Y) İnşaat lehine ipotek koydurarak 50 bin TL'nı uhdesine almış, fakat 2 yıl müvekkile vermemiştir.

İpoteği kaldırmak zorunda kalan (M), güç koşullar altında bu bedeli (Y)'ye faizi ile birlikte 70.000.-TL olarak ödeyerek ekonomik olarak sarsıldığı gibi, (X)'den bu bedeli de alamamıştır.

Şimdi sorumuza gelince;
1) (X)'e açacağım vekalet görevini kötüye kullanmadan doğan alacak davasında, davada pilot bedel belirterek, düşük harç ve davanın olası seyrini izleyerek bedeli arttırmak istemekteyim, fakat alacağın belirli veya belirlenebilir olması belirsiz alacak davası açmama engel olur mu?

2) Kısmi dava açmam halinde zamanaşımı ile karşılaşır mıyım?

3) Davayı vekil (X)'in elde ettiği haksız menfaat olan 50.000 TL yi de bu bedeli (Y)'ye faiziyle ödemek zorunda kaldığımız 70.000.-TL olarak mı açmalıyım? Bu durumda da davalının olası reddi halinde çok büyük bir red vekalet ücreti ve harç yükü ile karşılaşacağız

Destek ve yardımlarınız benim için çok değerli olacaktır.

Şimdiden vakit ayıracak meslektaşlarıma çok teşekkür ederim.

Saygılarımla..


Sayın meslektaşlarım, tekrar merhaba,

Sorumu sadeleştirmek isterim:

1- Vekalet veren adına, vekile ikame edeceğim davadaki alacak, miktar itibariyle belirlidir. Miktarı belirli olan alacaklarda kısmi dava açmayı engelleyen HMK m.109/2 mülga olduğu için kısmi dava açabilir miyim? Sizce yasal engel var mı?

2- Vekalet ilişkisinin kötüye kullanılması nedeniyle bu dava 5 yıllık zaman aşımına mı, yoksa haksız fiil nedeniyle 2 yıllık zaman aşımına mı tabii olacaktır?

Teşekkür ederim.