03-06-2020, 15:45
|
#2
|
|
Meslektaşım,
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri çoğu kez 30-40 sayfa hazırlanan çok kapsamlı sözleşmeler ve konu üzerine kolaylıkla kitap yazılabilir. O nedenle bir forum mesajının yardımıyla bu konuda yetkinliğe ulaşmak takdir edersiniz ki imkansız. Bu konuda yeterince tecrübeniz yoksa, tecrübesi olan bir meslektaşla ortaklaşa çalışmanızı veya konuyu ona devretmenizi öneririm. (Bu arada sözleşmeniz sadece inşaat sözleşmesi mi yoksa kat karşılığı inşaat sözleşmesi mi o da mesajınızda net değil)
Ancak ÇOK GENEL bir iki noktayı belirtmek gerekirse:
1- Yüklenici için öngörülen süreler kademe kademe ve açık şekilde belirlenmelidir (örneğin "inşaat süresi 16 aydır" yerine "3 ay içinde inşaat ruhsatı alınacak, 3 ay içinde temel atılmış olacak, 6 ay içinde inşaat seviyesi %70'e gelecek, 12 ay içinde anahtar teslim yapılacak, 16 ay içinde iskan alınacak" gibi.
2- Yüklenici için getirilen her yükümlülüğün bir cezai şartı olmalıdır. (örneğin 12 ay içinde anahtar teslim yapılmadı, yaptırım ne?)
3- Sözleşme ve teknik şartname içinde kesin olmayan ve tartışma yaratacak ifadeler olmamalıdır: "kaliteli fayans kullanılacaktır" değil "X marka, Y serisi fayans kullanılacaktır gibi. Veya "Dış cephe rengi yüklenici ve arsa sahibi tarafından beraber seçilecek" gibi seçimde anlaşmazlık olursa ne olacağı muallak ifadelerden kaçınılmalıdır.
4- (kat karşılığı inşaat sözleşmesi ise) Arsa tapusunun yükleniciye devri mümkün olduğunca geç yapılmalı, böylece yüklenicinin iflası vs. durumunda tapu üzerine gelecek hacizlere engel olunmaya çalışılmalıdır.
5- (kat karşılığı inşaat sözleşmesi ise) İnşaattaki yüklenici daireleri üzerine konulan teminat ipoteği inşaat %80-90 seviyesine gelmedikçe yeterli teminat değildir. Banka teminat mektubu, yüklenicinin başka (bitmiş) dairelerinden teminat ipoteği alınması vs. ilave teminatlar alınmalıdır.
6- Şirket sahibini sözleşmeye müteselsil kefil almanızı da öneririm. Kendi şirketine kefil olmuyorsa, bence siz de o şirketle sözleşme ilişkisine girmeyin.
|