Mesajı Okuyun
Old 20-04-2020, 17:43   #1
Avukat941

 
Varsayılan Kısıtlı adına kayıtlı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Devri hk.

Sayın Meslektaşlarım;

Müvekkilim bir marangozluk atölyesinde mobilya tamiratı üzerine çalışıyor. Esasen iş yeri açma ve çalışma ruhsatı babasının adına olmasına karşın; yıllardan beri bu ruhsata istinaden fiilen tek başına marangoz olarak çalışmaktadır.

Müvekkilimin babasının birtakım sağlık problemleri söz konusu olup; hakkında vasi tayini kararı alınmıştır.

Müvekkilin faaliyet gösterdiği atölye ,konumu itibari ile önem arz etmektedir. Müvekkil yıllardan beri faaliyet gösterdiği bu iş yerini terk etmek istemediği gibi babasına verilmiş iş yeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilmesini de istememektedir. Atölye sanayi bölgesi dışında olup ; müvekkil , atölyenin bulunduğu semt itibari ile yeniden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamayacaklarını ifade etmektedir.

Temelde şu 3 hususta görüş ve yanıtlarınızı merak ediyorum:

1. Müvekkilin babası kısıtlı olduğu için ; sulh hukuk mahkemesi hakimliğinden izin alınmak sureti ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının devrini sağlamamız mümkün olur mu? Bu devir için izlenecek usul nedir?

2. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, müvekkilimin babası vefat ettiği takdirde Belediye tarafından iptal edilir mi?
Bu hususta benim görüşüm İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik m.8’de yer alan “İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır.” düzenlemesi uyarınca; işyeri açma ve çalışma ruhsatının süresi içerisinde idareye müracaat edilmesi halinde yasal mirasçılara intikal edeceği şeklindedir.

3.Öte yandan ; 8. maddede kullanılan “ruhsatın intibakı” kavramının kapsamı tam olarak nedir ? Böyle bir intibak halinde müvekkil ve diğer yasal mirasçılar bu durumda ruhsatı kullanmaya, ruhsattan yararlanmaya devam edebilecekler mi ?

Kıymetli görüş ve önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik
İşletmecinin değişmesi ve işyerinin nakli
Madde 8- Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.
İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez.
İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır.
Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle aynı işyeri için yeni ruhsat düzenlenmez. Ruhsatta yer alan bilgiler güncellenir.
İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır.
Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.