Mesajı Okuyun
Old 19-12-2019, 11:48   #3
Av.Nur Banu Akpınar Esirci

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Cumhur Okyay
Merhaba,
4-5 ay sonra vasiyetnameyi açan mahkemece, başta tapu müdürlükleri olmak üzere ilgili yerlere müzekkere yazılıp, murisin vasiyetnamesi olduğu bildirilmemiş mi ?
Yanı sira, eldeki dâvanın cevap dilekçesinde de gerekçesini belirterek, murisin mal varlığı üzerine tedbir konulmasını talep ediniz. Vasiyetin tenfizi dâvasını da müddetini dikkate alarak açınız. Açacağınız bu dâvada, mal varlığını tek tek sayarak, bu mal varlıklarının, hüküm fıkrasında da nitelikleriyle birlikte yer almasını sağlayınız ki, Tapu Sicil Müdürlüğü kabul etsin ve işlem yapsın. Esasen de anlattığınız durumdan anlaşılıyor ki ; eldeki dâvada, en azından tenkis talepleri kabul edilecektir.
Kolay gelsin...

Üstadım ilginiz için teşekkür ederim öncelikle. Dosya içerisinde ilgili yerlere vasiyetnameyle ilgili bilgi verildiğine dair herhangi bir evraka rastlamadım. Malvarlıklarını tek tek sayma ile ilgili önerinize dikkat edeceğim.

Lakin sonradan şunu gözden kaçırdığımı fark ettim. Tüm malvarlığınının müvekkile bırakılması, TMK m. 516 anlamında mirasçı atama oluyor. Bu şekilde atanan mirasçı, miras bırakanın kül'i halefi haline geliyor ve ölüm ile kendiliğinden tereke üzerinde hak sahibi oluyor (MK m.599). Dolayısıyla mirasçı atanmasında vasiyetin tenfizi davası açılmasına sanırım gerek olmuyor? Okuduğum makalede ve kitaplarda, mirasçının, mirasbırakanın taşınmazlar üzerindeki mülkiyet hakkını, tapu siciline tescil gerekmeksizin kazanacağı ifade edilmiş. Bu husus, esas itibariyle tescilsiz kazanım hallerini düzenleyen TMK m. 705’te de açıkça belirtilmiştir denilmiş. Taşınırlar açısından da durum aynı şekilde. Herhangi bir zilyetlik devri gerekmeksizin atanmış mirasçının mülkiyetine geçiyor.

Eğer belirli bir mal bırakma vasiyeti olsaydı, bu durumda cüz'i halef olacak ve ölümden sonra kendiliğinden mal varlığı üzerinde hak sahibi olamayacaktı. Vasiyet alacaklısı olarak nitelendirildiği için de vasiyetin tenfizi davası açılması gerekecekti.

Hal böyle olunca tenfiz için dava açılmasına gerek olmadığı, iptal/tenkis davasının sonucuna göre mülkiyetlerin müvekkil üzerine geçirilebileceğini düşünüyorum ancak pratikte deneyimlemiş meslektaşlarım yardımcı olursa çok sevinirim.