Mesajı Okuyun
Old 16-12-2019, 09:37   #3
Admin

Bilirkişiler çok farklı konularda rapor veriyor. Bunların bazılarında kusurun belirlenmesi teknik kriterlere dayanabilir, bazılarında ise dayanmayabilir. Bilirkişi kusur oranı belirlemelidir veya belirleyemez gibi kesin bir ifade kullanmak bence mümkün değil, olaya ve duruma göre değişeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla bilirkişinin görevi dışına çıkıp çıkmadığını da ancak rapor özelinde konuşmak mümkün olabilir bence.

Raporu hazırlarken bu konuda bir tereddütünüz varsa doğrudan kusur oranı belirlemek yerine kusur oranını belirlemeye esas TEKNİK kriterleri raporda belirleyerek, son hesaplamayı hakime bırakmak düşünülebilir.

Örneğin bilgisayarına virüs girdiği için internet bankacılığı şifresini elinden çıkaran bir kullanıcı için kesin bir rakam verip "%90 kusurludur" demek yerine, "... verilerine göre internet kullanıcılarının %90'ı bilgisayarlarında virüs programı kullanmaktadır" demeniz, kusur vermeden kusuru hakimin takdir etmesine yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Aynı şekilde rapor özelinde kusuru belirlemenin sizin göreviniz olduğunu düşünüyorsanız, bunu gerekçelendirmeniz ve kusurun hangi teknik nedenlere dayandığını ayrıntılı olarak yazmanız da bence doğru bir yaklaşım olur.

Şikayet edilen raporların genelinin hiçbir teknik gerekçeye dayanmadan, kusur için doğrudan bir rakam telaffuz eden ve çoğu kez de bu rakamın hesabında da iyiniyet vs. gibi hukuki unsurları da bilirkişinin kendisinin takdir etmeye çalıştığı raporlar olduğunu düşünüyorum.