Mesajı Okuyun
Old 02-12-2019, 17:46   #1
Ahmet ÖNAL

Mesaj Yinelenen Eğitim Giderlerinin İstenmesi (İş sözleşmesinin cezai şart ödemeden feshedilmesinin fiilen imkansız hale getirilmesi)

Merhaba sayın meslektaşlarım,

Müvekkil çalıştığı firmada sıkça yurt içi ve yurt dışı eğitime gönderiliyor ve iş sözleşmesi gereği bu eğitimlere katılmayı baştan taahhüt ediyor.

İş sözleşmesinin başka bir maddesinde ise son eğitim tarihinin üzerinden iki yıl geçmedikçe iş sözleşmesini fesheden işçinin eğitim giderlerini ödeyeceği belirtilmiş.

Eğitim giderlerinin talep edilmesi hususunda bir sorum yok fakat somut olayda kafama takılan konu bu sözleşme hükmünün işçinin haklı bir neden olmadan istifa ettiği her durumda eğitim giderlerine mahkum edilmesi sonucunu doğurması. Eğitimler 2-3 ay arayla olduğundan ve işçi "Ben iki yıl süre ile eğitime katılmıyorum, daha sonra istifa edeceğim." diyemeyeceğinden her ihtimalde eğitim gideriyle karşı karşıya kalıyor.

Bu maddeyi "İş sözleşmesinin başlangıcından itibaren iki yıl çalışmayı taahhüt eder." şeklinde yorumlamak mümkün müdür? Aksi halde fiili durumda işçinin iş sözleşmesini cezai şart ödemeden feshetme şansının kalmamasını engellemeye yönelik bir içtihat var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.