30-10-2019, 15:21
|
#7
|
|
Taraflar yararına oluşan usulü kazanılmış haklara halel gelmemek kaydı ile inceleme dışı bırakılan ilk kararın bu kısımlarında mahkemece sonradan değişiklik yapılabilir. Zira bozma sonucu ilk karar ortadan kalkmaktadır.
Örneğin üst derece mahkemesinin incelenmesini istediği hususların tetkiki sırasında ortaya çıkacak olan yeni bilgi ve bulgular, inceleme gereği duyulmayan diğer hususların da bu yeni gelişmeler ışığında yeniden gözden geçirilmesini, yeniden yorumlanmasını, yeniden hükme bağlanmasını zorunlu kılıyor olabilir. Örneğinizdeki raporun değişmesi düzeltilmesi gibi ...Bu halde hatalı rapora göre verilen ilk kararlar elbette ki değiştirilecektir. düzeltilecektir...
Veya üst derece mahkemesinin incelenmesini istediği hususların tetkiki sırasında ortaya çıkacak olan yeni bilgi ve bulgular mahkemeyi eldeki olayın kamu düzeni ile de yakından ilgili olduğu şeklinde bir sonuca ulaştırabilir. Bu halde usuli kazanılmış hakkın dahi istisnasını oluşturan kamu düzeni ilkesi gereği ilk kararın tüm yönleri ile değişmesi gerekebilir.
Her olay kendine has özellikleri ile değerlendirilmelidir.
Dava dosyasına yeni belge ve bilgi girmediği ve durumun da zorunlu kılmadığı bu gibi ayrık durumlar dışında mahkemenin ilk kararının incelenmeyen kısımlarını gerek olmadığı halde kendiliğinden değiştirmemesi gerekir.
Olayınızda usul ve yasaya aykırı olan bir rapora göre verilen bazı kararlar var ise rapor düzeltildikten sonra bunlar elbetteki yeniden gözden geçirilecektir. Bu keyfiyetten değil zorunluktan kaynaklanan bir durumdur.
|