23-09-2019, 13:37
|
|
|
Emsal Ücret Araştırması
Arkadaşlar, öncelikle hepinize iyi çalışmalar. Benim, işçilik alacağına ilişkin bir davamda, davacı taraf dava dilekçesinde ücretinin düşük gösterildiğini iddia etmemiş ve emsal ücret araştırması istediğine dair hiçbir ibare kullanmamıştır. Yargılama devam ederken bilirkişi raporuna itiraz dilekçesinde ve ayrıca bir dilekçe ile mahkemenin ücret araştırması yapmadığını söyleyip bu konuda itiraz etmiştir. Yerel Mahkeme de dava dilekçesinde böyle bir talep olmadığından değerlendirme yapmamış ve bordrolar üzerinden hesaplamayı kabul etmiştir. İstinaf Mahkemesi ise davacının böyle bir talebi var, emsal ücret araştırmasını neden yapmadın deyip kararı kaldırmış. Benim sorum şu; emsal ücret araştırması davanın her aşamasında ileri sürülebilir mi? Davacı dava dilekçesinde bu husustan hiç bahsetmemiş, ücrete itiraz etmemiştir. Dava dilekçesinde emsal ücret araştırması istediğine dair hiçbir ibare olmadığı halde yargılama devam ederken iddia etmesi taleple bağlılık ilkesine aykırılık teşkil etmez mi? Davacı yargılama boyunca gerçek maaşının ne kadar olduğunu dahi yazmamış, dosyada hiç tanık da dinletmemiştir. Bu durumda gerçek ücretini nasıl ispatlayacaktır? Ben, davalı taraf olarak bu konuya ilişkin ne yapabilirim. Özellikle elinde buna ilişkin yargıtay kararı olan varsa paylaşabilir mi? Şimdiden cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürler, hepinize iyi çalışmalar.
|