Mesajı Okuyun
Old 20-07-2019, 05:43   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Gecikmeli katılım

Merhaba sayın meslektaşım,

Davanız ne durumda ? Sorunuza yanıt bulabildiniz mi? Sonucu bizlerle paylaşmak ister misiniz?

Alıntı:
Sorum şu; müvekkilin çalışmasının devamı sırasında sosyal yardım vakıflarından yardım almasının hizmet tespiti davası açısından sonuçları nedir?

Ekte örnek olarak sunduğum kararlardan da anlaşılacağı üzere, eldeki dava yönünden önemli olan,"Sigortalılığın oluşumu yönünden ilk unsur iş görecek kişinin belli bir zaman dilimi içerisinde, hizmetini işverenin emrine hasretmesidir.
Bu zaman dilimi günün tüm süresini kapsayabileceği gibi, günün veya haftanın belli saatlerine de hasredilebilir..."

Aşağıdaki kararlar doğrultusunda sorunuza yanıt olarak, "düzenli bir çalışma ilişkisinin varlığı"nı ortadan kaldırmış olmadıkça, "sosyal yardım vakıflarından yardım" alınmış olmasının, tespit davasına bir etkisinin olmayacağını söylenebilir.

„Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 Sayılı Kanun'un 79/10. ve 5510 Sayılı Kanun'un 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliğinin kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay'ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.“
21.HD. E. 2018/4527, K. 2019/3907, T. 20.5.2019
http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/dsp.php?fn=21hd-2018-4527.htm&kw=`hizmet+tespiti`#fm

"Sigortalılığın oluşması yönünden ilk koşul, taraflar arasında hizmet akdinin varlığına ilişkindir. Hizmet akdi Borçlar Kanunu'nun 313. maddesinde belirlendiği üzere iş sahibi ile işçi arasında yapılan belli veya belli olmayan bir süre için görülen iş karşılığı ücret ödenmesini gerektiren bir sözleşmedir. Bu sözleşmede ana unsur iş ve ücrettir. 506 Sayılı Kanun açısından hizmet akdini sadece bu unsurlara bağlı olarak kabul etmek mümkün değildir. Zaman ve bağımlılık unsurları hizmet akdinin ana koşulları olmak üzere 506 Sayılı Kanun'un öngördüğü hizmet sözleşmesi bir veya birden fazla işveren ile çalıştırılan arasında oluşturulan, süreli veya süresiz belli bir zaman dilimi içerisinde, işveren emir ve gözetimi altında, iş görmeyi hüküm altına alan hukuksal ilişkidir.

Sigortalılığın oluşumu yönünden ilk unsur iş görecek kişinin belli bir zaman dilimi içerisinde, hizmetini işverenin emrine hasretmesidir. Bu zaman dilimi günün tüm süresini kapsayabileceği gibi, günün veya haftanın belli saatlerine de hasredilebilir. Haftanın veya ayın belli gün ve saatlerinde dahi çalışma söz konusu olabilir.

Önemli olan düzenli bir çalışma ilişkisinin varlığıdır. Düzenli çalışma ilişkisinin varlığı iş akdinin zaman unsurunu ortaya koyar. Çalışanın, hizmetini belli zaman dilimi içerisinde, işveren emrinde ve onun vereceği direktif doğrultusunda gerçekleştirilmesi, hizmet akdinin ikinci unsuru olan bağımlılık unsurunu oluşturur. Hizmetin fiilen verilmesi her durumda zorunlu değildir. İşverenin emir ve gözetim altında hazır beklemek durumunda dahi bağımlılık unsuru gerçekleşmiş sayılır. Öte yandan, işverence gösterilen işlerin, çalışan tarafından, işveren emir ve direktiflerine uygun olarak görülmesi gerekir. Belirtilen bu iki ana unsurun birlikte gerçekleşmesi durumunda 506 Sayılı Kanun açısından hizmet akdinin dolayısıyla sigortalılığın ilk koşulunun oluştuğu sonucuna varılır."
21.HD. E. 2018/3462, K. 2019/4107, T. 23.5.2019
http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/dsp.php?fn=21hd-2018-3462.htm&kw=`hizmet+tespiti`#fm

Saygılar...