Mesajı Okuyun
Old 10-07-2019, 17:07   #1
av.1304

 
Soru Yurt dışında açılan boşanma davası - Türkiye'de mal paylaşımı davası - bekletici mesele olur mu?

Meslektaşlarım selamlar,

Bir yakınımızın boşanma/mal paylaşımı davasına ilişkin olarak aklıma bir takım sorular takıldı. Aile hukukunda pek de tecrübe sahibi olmadığım için siz değerli meslektaşlarımın tecrübelerinden yararlanmak isterim. Sorularıma cevap verebilecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.

Müvekkil Ağustos 2005'te Fransa'da doğup büyümüş bir Türk vatandaşı ile evlenip Fransa'ya yerleşiyor.Müşterek 3 çocukları var. Ancak zaman içinde ağır şiddete maruz kalması sebebiyle boşanmaya karar veriyor. Fransa'da eşini polise şikayet ediyor, polise sığınıyor, kendisine yaşaması için bir ev ve maaş verilene kadar çocukları ile birlikte kardeşinde kalıyor. Bu sırada Fransa'da bir avukatla anlaşıp boşanma davası açıyor. Açılan dava derdest ve henüz duruşması dahi yapılmamış.

Ancak bundan 2-3 sene önce müvekkilin kayınpederi, davalı eşin üzerine iki adet taşınmaz devrediyor. Taşınmazlar kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsa sahibine verilen dairelerden. Yani satın alınma gibi bir durum söz konusu değil. Ancak kayınpeder, müvekkilden elinde olan tüm ziynet eşyalarını da istiyor. Müvekkil de veriyor. Taşınmazlara aile konutu şerhi de konulamıyor, çünkü her ikisi de kirada. Müvekkilin amacı, taşınmazların kaçırılmaması amacıyla tedbir kararı almak. Fransa'daki boşanma davasını Türkiye'de tanıtırız düşüncesindeler.

Şimdi aklıma takılan sorulara geçeyim:

1. Türkiye'de açacağımız mal paylaşımı davasına bakacak mahkeme, Fransa'da açılan boşanma davasını bekletici mesele yapar mı? (Bu hususta İstanbul Anadolu adliyesinde bir aile mahkemesi hakimi "ben beklerim ama diğer arkadaşlar bekler mi bilemem" dedi)

2. Mal kaçırmak amacıyla taşınmazların kaydına tedbir konulmasına ilişkin karar alabilir miyiz?

3. Türkiye'de de boşanma davası açsak derdestliğe takılır mıyız? Fransa'da açılan davada maddi-manevi tazminat ve nafaka istenilmemiş sanırım. Bu açıdan boşanma davası açmamızın faydası olur mu?

4. Mal paylaşımı için açacağımız davada müvekkil taşınmazların yarısında mı hak iddia edebilir, yoksa ziynet eşyaları ile yaptığı katkı ve değer artışı oranında mı? Çünkü taşınmazlar satın alınmıyor, kayınpederi tarafından davalı eşe veriliyor.

5. Taşınmazlara ziynet eşyaları ile katkı yaptığı düşünüldüğünde, maddi tazminat talebinde ziynet eşyalarının da aynen iadesini ya da para olarak karşılığını talep edebilir miyiz?

6. Bu sırada taşınmazların elden çıkarıldığını hesaba katarsak açacağımız dava ne davası olacaktır ve hangi mahkeme yetkilidir?


Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Selamlar, saygılar ...