Mesajı Okuyun
Old 16-03-2019, 21:48   #1
avkt

 
Varsayılan özel okulların parasının haczi iik.362a maddesi

müvekkil A firması Borçlusu özel okul olan B ile sözleşme yapıp karşılığında çek alıyor çekin tarihinde ödeme olmuyor biz işleme koyuyoruz takip kesinleşiyor.Borçlunun hak ve alacağının haczi için MEB te alacağı olduğunu öğreniyoruz ve 89/1 kapsamımda MEB teki teşvik alacağına haciz konuluyor .Para dosyaya geliyor.para dosyaya geliyor cümlesi kulağa hoş gelse de biz parayı çekemiyoruz. çünkü ;

iLK olarak borçlu taraf merciye borca itiraz ediyor tedbir talepli takip dursun bizim alacaklıya sözleşme kapsamında böyle borcumuz yok sözleşmeyi zaten bunlar ifa etmedi diye itiraz ediyorlar ancak mahkeme TEDBİR taleplerini kabul etmiyor sadece duruşma günü veriliyor .

Sonra aynı borçlu İHTİYATİ TEDBİR Kararı almak için ASLİYE TİCARETTE dava açıyor mahkeme gelen paranın %20 İCRA veznesine yatırılmak şartıyla paranın alacaklıya ödenmemesi kaydıyla TEDBİR VERİYOR ancak borçlu para bulamadığı için mahkemece verilen 1 haftalık süre içinde parayı yatırmadığı için bu kararda ortadan kalkıyor..

Bu aşAmalarda dosyada henüz para yok ama borçlu MEB TEKİ paranın bizim tarafımızdan haczedildiği bildiği için bu şekilde taleplerde bulunup gelmesini muhtmemel paranın dosyaya gelmesini TEDBİR kararı alarak engellemek amacıyla sürekli boöyle talepLErde bulunuyor .Bu taleplerin kaynağı bizim tarafımızdan sözleşmedeki ifanın gereği gibi yerine getirilmediği iddiası bu kısım önemli!!

Tam para geldi icra dosyasına onlarda ne zaman geleceğini biliyor pat icra dairesine haczedilmezlik şikayetinde bulunup aşağıda eklenen madde kapsamında paranın alacaklıya ödenmemesini istiyorlar .çünkü kanun kapsamıyla özel okulların taşınır taşınmaz malların haczi eğitim öğretim yılı sonunda olur maddesine dayanarak merciye gidiyor ve merci gelen para üzerine teminatsız TEDBİR koyuyor.Eklenen madde şöyle ;

5580 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren özel öğretim kurumları ile 5661 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren yurt ve benzeri kurumların taşınır ve taşınmaz mallarının haczi, 6183 sayılı kanuna göre yapılacak takipler hariç, ancak içinde bulunulan öğretim yılı sonunda haczedilebilecek. (2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa eklenen 362/a maddesi)

Şimdi bu madde kapsamında 89/1 yoluyla gelen para TAŞINIR sayılıp haciz yapılamayacak mı? eğitim öğretimin kapalı olduğu sadece 3 aylık döneminde mi haczi yapılacak.
biz usulen cevap dilekçesi ile kanunun burdaki amacının okula ait fiziki eşyalarının haczi , okula ait masa vs.denilmiş diyerek paranın bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini beyan ettik. yinede TEDBİR verdi hakime hanım!! ve sanırım emsal hiçbir karar yok.hakimin de bence kafası karışık.öncelikle madem bu kadar haczi yapılamaz diye talepte bulunacaktın neden ilk başta bunu talep etmedin borçlu vekili? diye düşünüyorum.

çok acil paylaşım yapacak arkadaslara teşekkür edeceğim.inanın son 1 haftadır bununla ilgili o kadar arastırma yaptım ki emsal niteliğinde hiçbir şey bulamadım.işin sonu nereye gidecek o kadar merak ediyorum ki..
mesela mahkeme TEDBİR niteliğinde böyle karar verdi verilen TEDBİR KARARINA itiraz edip kararı ara kararla İSTİNAFA götürebilirmiyiz TEDBİR KARARINI yani

olduki HACZEDİLMEZLİK kabul edildi bu şekilde istinafa giderse icradaki parannın karar kesinleşinceye kadar kalması istenebİlirmi ? veya tam tersi davayı RED ETSE mahkeme bu sefer istinaf süreci beklenecek kesinleşmesi için ?