13-02-2019, 01:56
|
|
|
Değerli Meslektaşım,
Bilgi paylaşımı yapma çabası içindeyiz ve kendi adıma bunu zevkle yapmaya çalışıyorum. Mahcubiyet yok!
Şimdi konuyu şöyle analiz edelim. Önce anladığımı yazayım.
Almanyada kurulu bir limited şirket var. X onun sahibi diyorsunuz. Yani tek ortaklı bir limited şirket mi? Ortaklardan biri X'e para gönderdiğine göre, demek X dışında en az iki ortak daha var.
Temel soru/sorun şurda: Ortak, X'e hangi amaçla para gönderiyor? Hangi yolla gönderiyor ve bir şerh/açıklama var mı? Bunu bilmiyorum.
Diyelim ki, ortak limited şirketin kuruluşunda taahhüt ettiği sermaye katlım payının bir kısmını ödememişse ve bunu ödeme amaçlı gönderiyorsa, normalde bu ödemeyi (almanyadaki) şirket hesabına yapması gerekirdi. Fakat mesela pay oranının yüksekliği itibariyle (şirket sahibi algısı kazanmış) X'e bu parayı sermaye katılım payına mahsuben göndermişse bunun ya havalede açıklanması ya da gönderim şeklinden bu amaçla gönderdiğinin anlaşılabilir olması gerekir.
Konu limited şirket pay devri ile ilgili gözükmüyor. Hatta ticaret hukuku ile de ilgisi zayıf. Belki, ortağın şirkete karşı olan para borcunu ödeme amaçlı ifa eyleminin geçerliliği ve ispatı ile daha ilgili gözüküyor (bana)...
|