Mesajı Okuyun
Old 04-02-2019, 09:51   #1
sui_iuris

 
Varsayılan Arabuluculuk Anlaşma Belgesi'nin Takibe Yapılan İtirazı Kaldırıcı Etkisi

Değerli meslektaşlarım, ilk kez karşıma çıkan bir husus nedeniyle sizlerden fikir ve çözüm önerilerinizi almak istiyorum.

2017 yılının Aralık ayında müvekkilimin işçilik alacakları nedeniyle işverene karşı bir icra takibi başlatmıştık. İşveren tarafından dosyaya itiraz edildi ve takip bu nedenle durdu. Bildiğiniz üzere, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle yeni İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca zorunlu arabuluculuk şartı getirildi ve bu nedenle de itirazın iptali davası açamadık.

Bunun akabinde arabuluculuk yoluna başvurduk ve işveren anlaşma tutanağında da aynen ''... İcra Müdürlüğü'nün ... sayılı icra dosyası borcunu kabul etmiş olup...'' şeklindeki beyanıyla dosya borcunu kabul etti ancak yine de bir ödeme yapmadı.

Her ihtimale karşı arabuluculuk belgesine icra edilebilirlik şerhi aldık ve bunu da icra dosyasına sunarak, işverenin dosya borcunu arabuluculuk yolunda kabul ettiğini bu nedenle de icra dosyasına yapmış olduğu itirazın hükmü kalmadığından bahisle takibin devamı ve hacze ilişkin taleplerde bulunduk. Ancak İcra Müdürlüğü arabuluculuk anlaşma belgesinin itirazı kaldırmayacağı gerekçesiyle taleplerimizi reddetti.

Sayın meslektaşlarım şu aşamada vaziyet böyle olup, takibin devamını sağlayacak bir işlem yapamamaktayız. İcra müdür/müdür yardımcılarıyla görüşüp konuyu tane tane anlatmamıza karşın yine de bir sonuç alamadık. Ayrıca şikayet yoluna başvurmayı da düşünüyoruz.

Uzun lafın kısası, borca itiraz ettikten sonra arabuluculuk sürecinde borcu kabul eden işverenin takibe itirazı arabulculuk anlaşma tutanağıyla hükümsüz hale gelmiş olmaz mı? Bu hususta görüşlerinizi ve çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla.