26-01-2019, 22:32
|
#1
|
|
Mirastan ıskat mirasçının taraf sıfatı
Değerli meslektaşlarım,
Muris düzenlediği ilk vasiyetname ile tüm çocuklarını yeterli bir gerekçe olmadan vasiyetname yoluyla mirasından ıskat edip aynı vasiyetnamede mirasçı atıyor. Yaklaşık bir yıl sonra ikinci bir vasiyetname düzenleyerek ilk vasiyetnamesinden kısmen rücu ediyor ve ıskattan rücu etmediğini ancak mirasçı atamaktan ve tüm mirasını atadığı bu mirasçıya bırakmaktan rücu ediyor.Bu ilk iki vasiyetnameden mirasçı çocuklarının hiç haberi olmuyor. Muris yaklaşık bir yıl sonra üçüncü bir vasiyetname yaparak tüm mal varlığını mirasçı olmayan bir kadına bırakıyor ancak bu vasiyetnamede hiçbir şekilde ıskata değinilmiyor hatta kanuni mirasçılarım olan çocuklarım ibaresi vasiyetnamenin içinde geçiyor. Muris üçüncü vasiyetnameden yaklaşık yirmi beş gün sonra tüm varlığını oluşturan tek taşınmazını (evini) lehine üçüncü vasiyetname ile mal bıraktığı kadının kızına satış yolu ile tapuda devrediyor. Sulh Hukuk Mahkemesinde sadece üçüncü vasiyetname açıldı, birinci ve ikinci vasiyetname mahkemeye gönderilmediği gibi çocuklarının ilk iki vasiyetten hiç haberleri olmadı.Üçüncü vasiyetnameden de vasiyetnamenin açılması davası ile haberdar oldular.
Murisin ölümünden sonra ehliyetsizlik, irade sakatlağı ve Muris muvazaası sebebiyle tapu iptali ve tescil davası açtık. Ehliyetsizlik ve irade sakatlığı yönünden davamızda çok olumlu gelişmeler oldu ancak taşınmazı satın aldığını iddia eden davalı ilk iki vasiyetnameyi de delil olarak noterden celp ettirince müvekkillerim davacıların (çocukların) mirastan ıskat edildiği görüldü. Çocuklar için tam bir şok oldu.
1-Mahkemenin, tarafıma mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası açmam için ara kararı kurması ve tapu iptali davamı bekletmesi gerekir diye düşünüyorum. Süre öğrenmeden başladığı için sorun yok.
Ancak murisin 3. Vasiyetname ile mirastan ıskat iradesinden döndüğünü çocuklar dava açmadan mahkeme re'sen değerlendirebilir mi?
2- 3. Vasiyetname sonrası murisin evini vasiyet dışı 3. Bir kişiye satması sebebiyle 3. Vasiyetten döndüğü kabul edilir mi? Bu durumda 3. Vasiyetnamenin iptali için dava açmalı mıyım? Bu davayı açma zorunluluğum var ise sadece 3 günüm var.
3- Mahkeme Taraf sıfatını tapu iptal davamda arayacaktır.
Ne yapmalıyım?
Şimdiden görüşleriniz için teşekkür ederim.
|