Mesajı Okuyun
Old 24-01-2019, 06:16   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Katkı

Merhaba sayın meslektaşım

BEKLETİCİ SORUN


1.„…maddede iki tür bekletici sorun düzenlenmiştir.
Birinci hâl, bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya veya idarî makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukukî ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkeme görülmekte olan davanın sonuçlanmasına ya da idarî makamın kararına kadar yargılamayı bekletir. Burada beklenen sorun, bir mahkemede açılmış ve görülmekte olan bir dava ya da idarî makamın kararıdır.

İkinci hâl ise yine bir davanın incelenmesi ve sonuçlandırılması başka bir davanın veya makamın çözümüne bağlı, fakat o dava henüz açılmamış ya da idarî makama başvurulmamış ise hâkim ilgili tarafa, dava açması ya da idarî makama başvurması için süre verecektir. Bu süre içinde başvurulmazsa, tarafın bu husustaki iddiasından vazgeçtiği varsayılarak esas hakkında bir karar verilecektir. Buna karşılık süresi içinde dava açılır ya da idarî makama başvurulursa, bu davanın sonuçlanmasına ya da idarî makamın kararına kadar asıl dava ertelenecektir.“ (Madde Gerekçesi, 169)

2. HMK’de yalnızca hangi hâlin BEKLETİCİ SORUN OLAMAYACAĞI gösterilmiştir :
Yalan yere yemin iddiası
HMK. 239- (1) Yemin eda edildikten sonra, YALAN YERE YEMİN NEDENİYLE AÇILAN CEZA DAVASI, esas dava bakımından BEKLETİCİ SORUN YAPILAMAZ.

3.HMK.165/1. maddesi gereğince, bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.

4.“Davalardan biri hakkında verilecek kararın diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde iki dava arasında bağlantı var sayılır ve biri diğeri için bekletici mesele yapılır.”
Yargıtay, 3. HD.,E. 2017/1164,K. 2018/11004, T. 5.11.2018
http://www.kazanci.com/kho2/ibb/file...tici+mesele#fm

SORU: Konu bağlamında, yargıcın takdiri hakkını yasaklayıcı ya da sınırlayıcı bir hüküm olabilir mi? Ve Hangi gerekçeyle?

Mola...