Mesajı Okuyun
Old 23-12-2018, 23:09   #3
avmud

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Admin
Sözleşmeniz yeni uzadıysa zaten cayma bedeli önemli bir miktar çıkmayacaktır. Cayma bedeli olarak alınan, kullanılan süre boyunca size verilen indirimli hizmetin, normal hizmetten farkı olan ücretdir. Dolayısıyla örneğin normal paket 50-TL iken taahhütlü olarak size 40-TL'ye verildiyse, ikinci ayın sonunda caydığınızda sizden 20-TL cayma bedeli alınır ((50-40) x 2). Bu bağlamda taahhütlü sözleşmelerde sözleşmenin başında cayma oldukça küçük meblağlar çıkartıyor.

Ayrıca sizin de belirttiğiniz gibi 6502 sayılı 52/4 gereğince 1 yıldan uzun süreli taahhüt alınamaz, alınırsa geçersizdir. Ancak uygulamada şirketler 24 ay taahhüdü bu maddeye uygun alıyor (genelde). Sözleşmeye bakarsanız çoğu şirket 2 tane 12 ay şeklinde taahhüt alıyor, yani birinci yılın sonunda fesih hakkı veriyor, bu hak kullanılmazsa ikinci yılın taahhüdü başlıyor. Eğer sizin sözleşmenizde bu şekide değil de 24 ay şeklinde alındıysa, taahhüt geçersizdir.

Ancak bu maddeyi tüketici hakem heyetlerine ve hatta tüketici mahkemelerine "öğretmek" kolay olmuyor maalesef. Elimizdeki bir davada bu gerekçeyle tüketici hakem heyetine başvurduk, heyet talebimizi reddetti. Tüketici mahkemesine gittik, dava halen derdest. Ancak üzücü olan, bize göre kanun maddesine istinaden talebimizi Mahkemenin ilk celsede kabul etmesi gerektiği halde, ilk duruşmada hakim dosyayı "telekom konusunda uzman" bilirkişiye gönderdi.


Kullandığım ürünün indirimsiz bedeli 250 TL olarak görünüyor. Cayma bedelini yüksek tutmak için böyle yapılmış olabilir. Telefonda 24 aylık bir taahhüt alındı. 12 aydan bahsedilmedi. 24 ay boyunca sabit fiyat olacağı söylendi. Tüketici heyetlerinde de mahkemelerde uygulama farklılıkları olabiliyor. Önce bulunduğum yerdeki tüketici heyetine gidip görüşlerini öğrenmem gerek. Bahsettiğim yönetmelikte sözleşmenin bir örneğini tüketiciye verme zorunluluğundan da bahsediliyor. Ben de sözleşmeyi zorunlu içeriğini kapsar şekilde e mailime göndermeleri konusunda talepte bulundum. Sözleşmenin zorunlu içeriği eksikse ve eksiklik giderilmezse 7. maddeye göre yine fesih sebebi olarak belirtilmiş. Bir yolunu bulup cezayı ödemeden kurtulmaya azmettim. Bakalım sonuç ne olacak? Cevabınız için teşekkür ederim.