Mesajı Okuyun
Old 24-07-2018, 11:40   #1
Av.AdnanEsad

 
Varsayılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Malları Hacze Kabil midir ?

Herkese kolaylıklar diliyorum. SYDV aleyhine başlattığımız takip itiraz neticesinde durdu. İtirazın iptali davası ile davamız kabul edildi ve takibin devamına karar verildi.

Haciz talebimiz; 3294 sayılı kanuna bakıldığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınının neredeyse bütün gelirlerinin Kamu kurumlarından ve haziden geldiği görülmektedir. Kuruluş amacının ise 1. maddede belirtildiği üzere ; fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlar ile gerektiğindeher ne suretle olursa olsun Türkiye'ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişilere yardım etmek, sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesinisağlamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektir. Kanuni dayanaklara, harç ve vergilerden olan muaflığa, gelirleri dolayısıyla 6183 sayılı kanuna göre takip yapılabileceğine bakıldığında borçlunun mallarının devlet malı olduğu açıktır. Devlete karşı icra takibinin yapılmayacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak devlet malları haczedilemez. Haczedilmezlik konusu ile ilgili olarak, yüksek yargı olan temyiz makamına ulaşan hukuki ihtilaflara bakıldığından son 11 yıl içesinde yalnızca bir şikayetin Yargıtay incelemisine kadar gitmiş ve Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin ESAS NO: 2009/19854, KARAR NO: 2010/1891 sayılı ilamıyla İZMİR 8. İCRA HUKUK MAHKEMESİ'nin ESAS NO: 2009/258, KARAR NO: 2009/684 sayılı ilamı onaylanmıştır. İcra Hukuk Mahkemesinin ilamınında da belirtildiği üzere; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunun gereğince kurulmuş bir vakıftır. Bu vakfın amacı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nda toplanan kaynağın ülke çapında ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi veya ayni olarak dağıtmak ve bu kanunun amacına uygun faaliyet ve çalışmalarda bulunmaktır. Bu durumda Vakfın bütün malları aslında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na aittir, ki bu hali ile para kamuya ait bir mal olarak kabul edilmesi gerekir. Kamuya ait bu malların haczi mümkün değildir. Kanunlar ve ictihatlar ışığında değerlendirildiğinde haczi talep edilen mal ve hakların 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu 82/1 maddesine devlet malı olduğu görüldüğünden, alacaklı vekilinin talebinin reddine karar verildi.

SYDV'nın özel hukuk tüzel kişiliği şeklinde örgütlendiği ve mallarının hacze kabil olduğunu dair kararlar okumuştum ancak şuan bulamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.