Mesajı Okuyun
Old 26-06-2018, 12:21   #1
Av.42

 
Varsayılan Doğan çocuğun nüfusa kaydedilmeyip kendisinden önce ölmüş olmasına rağmen ölüm kaydı yapılmayan kişinin kimliğini kullanması

Merhabalar. Konuyu baya bir araştırdım ama izlemem gereken yöntemle ilgili kararsız kaldım. Daha önce böyle bir dava ile karşılaşmış meslektaşlarım yanıtlayabilirse sevinirim.
Müvekkilimin kardeşi 30 sene önce ölmüş. Ölen kardeşin ölümü nüfusa bildirilmemiş ve müvekkilimin babasının başka bir kadından olan yeni doğan kızı bu ölen kızın kimliğini kullanmaya başlamış ve bu durum 25-30 senedir devam ediyor.
Müvekkilin annesi 2012 yılında vefat etmiş ve gerçekte kardeş olmayan saklı nüfusa sahip bu kişi müvekkilin annesine mirasçı durumunda.
Bu durumda müvekkilim adına nüfus kaydının düzeltilmesi davası açıp, saklı nüfus sahibi şahısın gerçek ve halen yaşayan annesinin üzerine kaydını sağlayabilir miyim? Ya da bu kişinin ölen bir kimsenin kimliğini kullandığından bahisle bir dava mı açmalıyım? Böyle bir durumda Yargıtay "doğum ve ölüm olaylarının nüfus kütüğüne işlenmesinin nüfus idaresine verilmiş bir idari görev olduğu ve idari mahkemelerde dava açılması gerektiği"ne hükmetmiştir. Eğer buna ilişkin bir dava açacaksam önceliğinde idareye başvurmam gerekir nasıl bir başvuru yapmalıyım. Saklı nüfus sahibi kişinin değil üvey kardeşinin vekili olduğumu göz önünde bulundurarak yanıtlayabilirseniz sevinirim.