06-06-2018, 17:06
|
#1
|
|
Vesayetin Kaldirilarak Velayetin Tevdii
Merhaba,
Müvekkilim 14-15 yaşında iken evlilik dışı çocuk doğuruyor.Baba tutuklanıyor ama çocuğu da tanıyor.Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti annede olduğu ve anne 18 yaşından küçük olup,kendi annesinin velayetinde olduğu için doğan çocuğa A şehrinde bir vasi atanıyor. Ancak çocuk doğduğu günden itibaren anne ile birlikte B şehrinde yaşıyor.Şimdi aradan 4-5 yıl geçmiş.Baba ceza evinden çıkıyor,anne reşit oluyor ve evleniyorlar.
Anne babanın vasi kararından haberleri yokmuş.Bir iş için nüfus kaydı aldıklarında haberleri oluyor.Anne adli yardıma müracaata ediyor,vekil olarak görevlendirildim.
Yaptığım araştırmalar sonucunda vesayetin kaldırılması ve velayetin tespiti veya tevdii şeklinde dava açmam gerektiğini anladım. Vesayetin kaldırılması vasi kararı veren A şehrindeki Sulh Hukuk Mahkemesi'den istenecek. Ancak çocuk ve ailesi benim de bulunduğum B şehrinde yaşıyor.Yani vesayet makamı başka bir ilde,dolayısı ile yetkili mahkeme başka bir ilde olduğu ve adli yardımdan geldiği için benim o ilde dava açmam mümkün değil. Ben de bulunduğumuz yer Aile Mahkemesi'nde vesayetin kaldırılarak velayetin tarafımıza tevdii diye dava açmayı düşünüyorum.En fazla Aile Mahkemesi vasi kararının kaldırılması için tarafımıza süre verir diye düşünüyorum. Ancak doğru mu düşünüyorum,bu şekilde Aile Mahkemesi'nde açacağım dava yanlış mı olur emin değilim.
Ayrıca adli yardımdan sadece anne için görevlendirilmişim.Oysa evlilik birliği içinde velayet anne babada ortak olduğu için baba adına da görevlendirilmem gerekirdi diye düşünüyorum.Sadece anne adına dava açsam yanlış mı olur bilemedim.Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.Herkese iyi çalışmalar.
|