28-05-2018, 12:45
|
|
|
Sayın Üstadım, ilginize teşekkür ederim. Her dava açıldığı tarih esas alınarak karara bağlanır. Bu açıdan haklısınız. Ancak; sözleşmede 5 yıl içinde inşaat bitirilemez ise yüklenici tarafından müvekkile her ay emsal kira bedeli ödeneceği kararlaştırılmış. Arsada pay sahibi müvekkil, 5 yıl dolmasına rağmen dairem teslim edilmedi, o halde yüklenici bana daireyi teslim edinceye kadar aylık x TL. emsal kira bedeli ödesin diyor. Bu yerinde bir talep değil mi?
Şayet bu ödemenin inşaatın tesliminden sonra toplu olarak ödeneceğini beklerse bu durum hem sözleşmeye, hem de hakkaniyete aykırı olacaktır.
Kanaatimce yapılması gereken; teslim için öngörülen tarihten dava tarihine kadar olan miktarın defaten ödenmesi için bir "eda davası", dava tarihinden fiili teslim tarihine kadar olan dönem için de; "aylık xx TL. kira bedelinin teslim tarihine kadar her ay arsa sahibine ödenmesi gerektiğinin tespiti" talebiyle bir tespit davası açabilmelidir, diye düşünüyorum.
Müvekkil, arsada "pay sahibi" olduğundan fesih için tek başına da hareket edemeyeceği, diğer arsa pay sahiplerinin dairelerini teslim aldığı da göz önüne alındığında başka ne yapılabilir ki?
|