Mesajı Okuyun
Old 17-05-2018, 11:25   #5
Admin

 
Varsayılan

Arabuluculuk bir dava gibi katı usulü kurallara bağlı bir süreç değildir, tam aksine son derece esnektir. Arabuluculuğa başvururken hangi taleple başvurduğunuzun çok önemi yok, arabuluculuk sırasında taraflar başvurunun dışında hususlarda da anlaşmışlarsa (kamu düzenine veya kanunalara aykırı olmamak şartıyla) bunlar da arabuluculuk anlaşmasına geçer ve geçerli olur.

Örneğin işçi alacakları konusunda arabuluculuğa başvuran bir taraf, aynı zamanda işverenin kiracısı ise arabuluculukta işçilik alacaklarıyla birlikte kira ihtilafı konusunda da anlaşabilir, hatta daha ötesi işçilik alacakları konusunda anlaşmayıp sadece kira ihtilafını da sonuca bağlayabilir.

Arabulucunun görevi "başvuru ve talep" hakkında anlaşma düzenlemek değildir, tarafların TÜM anlaştıkları ve anlaşmadıkları hususlar hakkında anlaşma düzenlemektir.

Arabulucu tarafsız üçüncü kişi olduğundan üzerinde konuşulmayan bir hususu da kendiliğinden anlaşmaya yazması de çok olası gelmiyor bana. O husus anlaşmaya yazılmışsa toplantıda konuşulmuş ve üzerinde anlaşılmış olması çok daha kuvvetle muhtemel.

Aynı şekilde "Hızlı şekilde okuyup imzalama" şeklinde bir savunmayı da ben kendi adıma çok kabul edilir bulmuyorum. Arabuluculuk sürecinin başında arabulucu süreç hakkında tarafları bilgilendirir, yaptıkları anlaşmanın hukuki niteliğini ve sonuçlarını (ve örneğin dava açmanın artık mümkün olmayacağını) ayrıntılı olarak açıklar. Bu açıklamalar sonrası aklı başında bir kişinin okumadan anlaşmayı imzalaması hayatın doğal akışına çok uygun değil diye düşünüyorum ama bir şekilde imzaladıysa da o zaman bunun sonuçlarına da katlanmak durumunda.

Arabuluculuk anlaşmaları ciddi sonuçları olan önemli belgelerdir ve bunları "tam okumadan imzalamıştım" gibi gerekçelerle delmeye ve geçersiz kılmaya başlarsak bu yapıyı ayakta tutmak ve arabuluculuk anlaşmasının getirdiği güvenceleri korumak mümkün olmayacaktır.

Elbette BK gereğince irade fesatllığı durumları söz konusu ise, bunlarla ilgili her zaman yasal işlem yapmak ve sözleşmeyi geçersiz kılmak mümkün. Ama "iyi okumamıştım" bence bu durumlardan biri değil.