Mesajı Okuyun
Old 27-03-2007, 09:38   #3
ketevet

 
İnceleme işe iade

işe iade davalarında mahkeme davacı işçinin işe iadesine , boşta geçen süre ve işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminata hükmediyor.

Sizin davalı işverene müvekkilinizi işe başlatması için kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde ihtarname çekmeniz ve işverenin ihtarnamenin kendisine tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde işçiyi işe başlatması gerekiyor.
(İşveren kendisine başvuran işçiyi işe başlatmak zorunda değil.Burada seçimlik bir hakkı var.Eğer işe başlatırsa işe başlatılmama halinde ödenmesi gerken tazminattan kurtulur,aksi halde her iki tazminatı da ödeme yükümlülüğü doğar)

Eğer işveren bu 1 aylık süre içinde işçiyi işe yeniden başlatmazsa(işten atılmadan önce yaptığı işe ve aynı koşullarla) yapabileceğiniz tek şey mahkemenin hükmettiği tazminatları ilamsız icraya koymaktır. Yargıtay işe iade davası sonucu verilen tazminat kararlarını eda niteliğinde değil tespit niteliğinde görüyor. Maalesef işverenin işçiyi işe başlatma gibi bir zorunluluğu yok.Eğer işçiyi işe başlatırsa sadece boşta geçen süreye ilişkin tazminatı ilamsız icraya konu edebilirsiniz.