Mesajı Okuyun
Old 22-03-2018, 17:58   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.SYağmur
Merhaba , aşağıda arz ettiğim tahliye davası ile ilgili meslektaşlarımın görüş ve önerilerini rica ediyorum. Şimdiden teşekkür eder herkese iyi çalışmalar dilerim.
01.03.2011 tarihinde Ahmet Bey’e ait olan taşınmaz Ayşe Hanıma kiralanıyor.
Ayşe Hanım 2014 yılında eşinden boşanıyor ve kiralananda eşi Ercan yaşamaya devam ediyor. Yıl 2014 fakat müvekkil ay olarak tam tarihi hatırlamıyor. Kiracının eşi ile herhangi bir yeni kira sözleşmesi yapılmıyor. Zımnen muvafakat edilmiş bir nev’i. Kiralayan bu süreçte vefat ediyor. Eşi 2016 yılında evde-kiracı konumunda olan Ercan’a (yukarıda ki 01.03.2011 tarihli kira sözleşmesini belirterek ve ona dayanarak ) 10.06.2016 tarihinde 2 yıllık kira bedelini ödemesi aksi takdirde tahliye davası açacağına dair ihtarname gönderiyor.
Ercan’ a karşı öncelikle (tahliye talepli ilamsız takip ) yapmayı ; Takip Talebinde ise –sözlü kira sözleşmesi- ne dayanmayı düşünüyorum. (Malik-kiralayan vefat ettiği için tüm mirasçılar alacaklı olacak şekilde) . Takip talebinde SÖZLÜ KİRA SÖZLEŞMESİNİN başlangıç tarihini yazmam gerekir mi ? Bilhasa itiraz halinde açılacak dava için önemli diye düşünüyorum.
Kiracı şayet itiraz eder ise ; sözleşme sözlü olduğu için Sulh Hukuk Mahkemesinde ‘ tahliye davası’ açmak zorunda kalacağım ve şayet borçlu ‘kira sözleşmesini inkar ederse’ ; yazılı belge ile ispatlamam istenecek. Yargıtay Kararlarında yanlış anlamadıysam her ne kadar sözlü kira sözleşmesi geçerli olsa da ; itiraz halinde sadece kira bedeli değil (yıllık kira bedeline göre-senetle ispat sınırı) , sözlü kira sözleşmesinin varlığı da yazılı belge ile ispatlanması gerekecek.
Ayrıca şu an kiracı olarak mecurda oturan Ercan’ın boşandığı eşi ile yapılmış olan kira sözleşmesi (yukarıda bahsettiğim) ve akabinde müvekkilin gönderdiği ihtarnameye dayanarak daha sağlam ve sorunsuz gidebileceğim bir hukuki yol var mıdır ? Alt kiracı yada devralan kiracı da olmuyor esasen söz konusu şahıs.

1- İhtarnameye ne şekilde cevap verildiğini yazmamışsınız. Muhtemelen itiraz etti.

2- Kiracı eşinden boşandıktan sonra, kendi adına "kira aylığı" adı altında hiç para yatırmadıysa, Sayın Yücel Kocabaş'ın görüşüne aynen katılıyorum. Tahliye talepli(Örnek-13) icra takibi yapıp, evdeki şahsı karar vermeye zorlamak en iyisi.