Mesajı Okuyun
Old 09-03-2018, 18:52   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avrecepefe
Peki vasiyetnamenin açılması duruşmasında müirasçı bizzat değil de temsilen avukatı katıldı, vasiyetname açıldı, okundu, vasiyetnameyi kabul etmediğini beyan edecek olan avukatın vekaletnamesinde açıkça vasiyeti kabul veya ret yetkisi tanımlanmalı mıdır kanaatinizce?

Vekalette özel yetki verilmesini gerektirir haller HMK. m.74'de sayılmıştır. Sulh Hukuk mahkemesinde vasiyetin açılması işlemi vasiyet alacaklısı tarafından açılan bir dava niteliğinde olmadığından , 74 m.ye göre hareket edemeyiz. "ret,itiraz,bir diyeceği olmadığı" şeklindeki beyanlar için böyle bir yetkinin gerekmediği açıktır. Fakat "kabul" beyanı sorumluluk yaratabilir bunun için için özel yetki aranabilir.

SONRADAN EKLENDİ ; " Vasiyetnamenin açılması davasında mirasçıların bir diyecekleri olmadığını bildirmeleri daha sonra ölüme bağlı tasarrufun iptalini istemelerine engel oluşturmayacağı gibi bu beyanın kendilerini bağlayan herhangi bir yönü yoktur "(Ömer Uğur GENÇCAN,2HD.Bşk. Miras Hukuku,2016, sh: 495)