|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan avukat zeynep |
 |
|
|
|
|
|
|
yasa maddesi fiilen bu şekilde mi uygulanıyor ? Buna dair biraz daha detaylı bilgi paylaşabilirseniz çok memnun olurum.
|
|
 |
|
 |
|
Yazdıklarımı yeniden gözden geçirme fırsatını verdiğiniz ,şimdiye kadar pek işlenmeyen bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.
Yasa maddesini ilk yazımda belirttiğim gibi uygulanıp uygulanmadığını bilmiyorum.Bu konuda bir ictihata rastlamadım. Usul kitaplarında Baki Kuru'da dahil olmak üzere yazarlar sadece kanun maddesini yazmakla yetinmişler açıklamaya girmemişler. İlk yazımda kişisel görüşümü ifade etmiştim.
Şimdi sizin cevap yazınız üzerine konuyu yeniden incelediğimde ilk yazımdaki görüşümün düzeltilmesi gerektiği sonucuna vardım.Şöyle ki; HMK.251/b'de " aile bireylerinin evlenmelerinden kaynaklanan olaylar hakkında tanıklıktan çekinilemeyeceği" ifade ediliyor.
"Evlenmeden kaynaklanan olaylar" ifadesi ile TMK.nun 2.kitap 1.kısım 1.Bölümünde (evlenme) başlığı ile yer alan evlenme ehliyeti ve engelleri, evlenme başvurusu ve töreni, batıl olan evlenmeler ayırımlarında yer hükümlerle ilgili olayların kast edildiği kanısındayım. "Evlenmeden kaynaklanan olaylar " ifadesinin kanunun 2.Bölümünde (boşanma) başlığı ile yer alan hükümlerini kapsamadığını düşünüyorum.
Boşanma davası evlenmeden kaynaklanan olaylara dayalı bir dava olmayıp ,evlenmeyi sona erdiren olaylara dayalı bir davadır. Nitekim kanun 251/c maddesinde boşanma davasındaki olayları kast ederken "ailevi ilişkilerden kaynaklanan vakıalar" şeklinde ayrı bir tanıma yer vermiştir.
Bu nedenle, ilk yazımdaki görüşümü DÜZELTEREK , HMK.nun 251/b maddesinde yazılı hükmün boşanma davasında uygulanmayacağını , buna karşın c bendindeki istisnanın boşanma davasında uygulama yerinin olduğunu kişisel görüş olarak söyleyebilirim.
Somut olayda , üstsoy durumunda olan tanık boşanmaya neden teşkil eden olaylar hakkında tanık gösterilmesi halinde tanıklıktan çekinme hakkını kullanabilecek , buna karşın nafaka ,tazminat, mal paylaşımı gibi mali uyuşmazlıklara ilişkin olaylar hakkında tanık gösterilmesi halinde ise çekinme hakkından yararlanamayacaktır. Diye düşünüyorum.