|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Meltem ERTÜRK |
 |
|
|
|
|
|
|
Meslektaşım, kesinleştirdim, sorgularını yaptırdım malvarlığı çıkmadı diyelim. Tahsil etmek için işyerine hacze gitmem gerekse yine elimde adres yok..Benim problemim işyerinin SGK ya bile yanlış (faal olmayan) bir adres vermiş olması. Kuruma şikayet etsem bir yaptırımı olabilir mi sizce?
En son ihtimalle dediğiniz gibi işyerine m.35 ile tebligatı yapmak, müzekkereye cevap süresini beklemek ve ardından işyerinin yetkilisini ticareti usulsüz terkten şikayet etmek.. (uygunluğunu lütfen siz ve forumdaki üstadlarım değerlendirsin..zira daha önce yapmadığım bir işlem)
|
|
 |
|
 |
|
Öncelikle, kuruma yapacağınız şikayetin neticesinin ne olacağını bilmiyorum.
Müzekkereye cevap verilmemesi halinde, işverenin sorumluluğu kesinti miktarı ile sınırlı olacağı için uygulamada borçlunun SGK kayıtlarının istenmesi ile aylık maaşının tespit edilmesi ve işveren şirkette müzekkereye kimin cevap vermesi gerektiğinin tespit edilerek bu kişiden tahsil edilebileceği yönünde karar veren icra müdürleri var. SGK kayıtlarından maaş tespiti ve kesinti miktarının belirlenmesi hususu Yargıtay kararı ile de sabit. Fakat sorumlu kişinin bulunması konusunda kanunda açıklık yok.
Bu konuda bir dosya için icra müdürü ile görüşmemde bana şirkette müzekkereye cevap verecek kişinin tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Kanunda sadece cezaya ilişkin hükümde bunun gerekli olduğunu, sorumluluk konusunda böyle bir tespit gerekmediğini, işverenin sorumlu olduğunu anlatamadım. Cezaya ilişkin hükmü sorumluluk konusunda da uygulamak istiyor.
Fakat cevap verilmemesi halinde kesinti miktarı ile sınırlı tutulmak üzere işvereni dosyaya borçlu olarak ekleyenler de var.
Bir şekilde işveren şirketi borçlu olarak eklediğinizi düşünürsek, bu durumda da ticareti usulüne uygun terk etmeme sebebiyle şikayet etmeniz için İİK m.337/a hükmündeki şartların oluşması gerekir. Yani şirkete yine tebligat yapmanız, borç miktarını göstermeniz ve mal bildiriminde bulunmaması gerekir. Elinizde başka adres olmadığına göre yine TK m.35 yoluyla tebligat yapacaksınız. En nihayetinde şikayette bulunarak şirket yetkililerine kadar gideceksiniz. Fakat ticareti terk durumu yoksa? Sadece adres değişikliği varsa?