Konu
:
Uluslararası çocuk kaçırma ve savcılık yetkisi
Mesajı Okuyun
28-01-2018, 17:08
#
7
Gemici
Alıntı:
Yazan
milatsu
Arkadaşlar hepinize hepinize merabalar.
İlk defa hazırladiğim bir dosya hakkında sorularım var.
evlilikte ortak velayet ilkesinin geçerli oldugu Almanyadan kavga ederek fiilen ayrılan erkek çocuğu Türkiye'ye kaçırıyor.
uluslararasi lahey sözleşmesine göre meriez makam adalet bakanlığının yetkisini savciliklar aracıligiyla kullanması nedeniyle,anne adına suç duyurusunda bulunuyoruz.
savcı babayı cagiriyor iade et diyor ve babadan iade etmeyecegine dair cevap alınca takipsizlik kararı veriyor.
olayda cocuk 7 yaşinda 2 hafta önce kacirildi mutad mesken Almanya
ve talebimiz babanın cezalandirilması degil cocugun iadesi
çocuk iade davasi savcının düzenlediği davaname ile açılıyor.
sorun da burda başlıyor. savcının lagey sozlesmesindeki sartlar mevcutsa dava açmasi zorunlu degil mi yani takipsizlik karari verip elimizi kolumuzu bağlama imkanı var mi ve bu durumda ben ne yapmalıyım elimde red ya da iade için bir mahkeme kararı yok dava açılmadı
baktığım bütün teorik bilgilerde savcının davaname düzenleyecegi yaziyor takipsizlik verilecek bir suç da degil konu usül uygulaması hatalı diye düşünüyorum ama ben bubdurumu nasıl aşarım açıkçası bu konuda yardımınıza ihtiyacım var
Sayın milatsu,
Türkiyenin 12 . 1 . 1977 de kabul ettiği 5 Ekim 1961 tarihili Lahey KÜÇÜKLERİN KORUNMASI KONUSUNDA MAKAMLARIN YETKİSİNE VE UYGULANACAK KANUNA DAİR SÖZLEŞME gereğince küçüğün şahsı ve malları konusunda alınacak tedbirleri almaya yetkili makamlar, çocğun mutad meskeni makamları olan Alman makamlarıdır.
https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/K...mc06002029.pdf
Alman makamları velayet konusunda karar verebilecekleri gibi çocuğun kaçırılması durumunda çocuğun geri getirilmesi için gereken tedbirleri de almak zorundadır.
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=11757
Alıntı:
Yazan
Adalet Bakanlığı:Genelge
Alıntı:
I- SÖZLEŞMENİN UYGULAMA ALANI
(1) Türkiye Cumhuriyeti açısından Sözleşmenin uygulanmasında "merkezî makam" görevini üstlenen Bakanlığımız, bu görevini mahallî Cumhuriyet başsavcılıkları aracılığı ile yerine getirecektir. Cumhuriyet başsavcılıklarının bu görevleri iki bölümden oluşmaktadır.
A) Gönderici makam olarak;
(2) Mutat meskeni Türkiye'de olup da, velâyet hakkı ihlâl edilmek suretiyle başka bir Âkit Devlet ülkesine götürülen çocuğun geri dönmesinin sağlanmasında Cumhuriyet başsavcılıkları "gönderici makam" işlevini görecektir. Böyle bir başvuruda bulunulması halinde, Cumhuriyet başsavcılığı, çocuğun bulunduğu Devletin Sözleşmeye taraf olup olmadığını tespit ettikten sonra, belgelerin düzenlenmesinde talepte bulunana yardımcı olacak ve belgeleri ilgili Devlet merkezî makamına iletilmek üzere Bakanlığımıza gönderecektir.
(3) Sözleşmenin 8'inci maddesinde hangi belgelerin düzenleneceği sayılmıştır. Buna göre;
Sözleşme hükümleri uyarınca çocuğun iadesi sürecinin işlemeye başlaması, öncelikle buna ilişkin bir talebin yapılmasına bağlıdır.
Genelgenin Gönderici makam olarak ifadesindeki Türkiye yerine Almanyayı yazarsanız çocuğun iadesi prosedürünü işleme koymak için ilk müracaat yerinin Almanya olması gerektiğini görmüş oluruz bence. Böylece daha kısa yoldan netice alınır.
Müvvekilenizin zaman geçirmeden Alman makamlarına müracaat etmesi gerekir benim düşünceme göre. Almanyadaki 'merkezi makam' olan Zentrale Behörde yerel mahkemenin aldığı karar gereğince çocuğun iadesi için Adalet Bakanlığındaki merkezi makamla irtibata geçecektir.
Çocuk kaçırmak suç olduğu için Alman makamlarının babaya karşı soruşturma açması büyük olasılık.
Saygılarımla
Gemici
Üye Kimliği
Gemici İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Gemici İsimli Üyeye Email Gönderin
Gemici İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Gemici İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın