25-01-2018, 13:09
|
#22
|
|
Sayın Özkut,
1- 2014 yılında kat maliklerinin 2/3’ü, 1.yüklenici ile -kat karşılığı inşaat sözleşmesi- (KKİS) akdediyor.
TMK m.692 uyarınca işbu sözleşme GEÇERSİZDİR.
2- KKİS imzalanması akabinde yine 2014 yılında kat maliklerinin 2/3 ile bu KKİS için aldığı karar var ve iptaline dair dava açılmış; bu karar İPTAL EDİLECEKTİR:
Yargıtay 20 HD, 31.10.2017, E-K: 2017/3199-8652: “Bu hüküm anataşınmaz üzerinde yapının yıkılıp kat mülkiyetinin veya kat irtifakının sona ermesinden sonra uygulanabileceğinden davaya konu taşınmaz üzerindeki yapı davanın devamında yıkılmış ise de davaya konu kat malikleri kurul kararın alındığı tarihte yapının halen mevcut olduğu, kat mülkiyetinin kurulu bulunduğu dikkate alındığında binanın yıkılarak yeniden yapılması yönünde kararın Kat Mülkiyeti Kanununun 45. maddesi gereğince tüm kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri kararla mümkün olduğundan bu koşulu sağlamayan 19.10.2015 tarihli kat malikleri kurulu kararının iptali yerine yazılı gerekçe ile davanın reddi doğru görülmemiştir.”
3- Bina yıkıldıktan sonra müşterek maliklerin/paydaşların tamamı 2.yüklenici ile KKİS akdediyor.
Akdedilen sözleşme geçerli olarak doğmuş ve 6306 S.K. m.6’daki 2/3’e başvurmayı gerektirecek bir durum da yok (paydaşlar oybirliği ile uygulama alanının KKİS ile değerlendirilmesine karar vererek KKİS’yi imzalamışlar)
6306 S.K. m.6/1: “…riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, … yeniden bina yaptırılmasına, … kat karşılığı … ile yeniden değerlendirilmesine, … paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir…”
4- KKİS imzalandıktan sonra paydaşlardan biri vefat ediyor.
Bu durum yüklenicinin inşaatın yapımına başlamasına engel mi (örn: işe başlanması aşamasında yapılacak işler için paydaşlar, yükleniciye vekalet verecektir; fakat vefat dolayısıyla -vekalet verilememiş- ve işe başlanamamıştır vb) yoksa yüklenicinin temerrüdü/işe başlamamada kusuru mu var? Sözleşme çerçevesinde değerlendirilmeli.
Yüklenici işe zamanında başlasa idi 1.10.2017 yürürlük tarihli mevzuat değişikliğinden yine de etkilenilecek miydi? Başka bir deyişle mevzuat değişikliğinden kaynaklanan hak kaybında yüklenicinin kusuru var mı?
5- KKİS’nin değiştirilmesi konusunda Sayın Admin’in 4 no’lu mesajına katılıyorum + mevzuat değişikliği söz konusu olmakla konunun -objektif ifa imkansızlığı- (TBK m.136-137; eski BK m.117) çerçevesinde (4.bentte yazdığım hususla birlikte) değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin incelenmesinin fayda sağlayacağı kanaatindeyim.
|