 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
sözlü yargılama aşamasında olduğu için yeni açılan davanın birleştirme kararının beklenmesi talebimizi mahkeme reddetti ve boşanma kararı verdi |
|
 |
|
 |
|
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Birleştirme davanın her aşamasında olamaz mı? |
|
 |
|
 |
|
HMK - Yargılama Usulleri
Yazılı Yargılama Usulü (m.118 vd.)
Karşı dava (m.133)
Ön inceleme (m.137)
Tahkikat (m.143)
Ön Sorun ve Bekletici Sorun (m.163 vd.)
Davaların Birleştirilmesi HMK m.166
(1)
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda,
davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4) Davaların
aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5)
İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.
Islah ve Maddi Hataların Düzeltilmesi (m.176 vd.)
Tahkikatın Sona Ermesi ve Sözlü Yargılama (m.184 vd.)
Hüküm (m.294)
Çay molası...
Basit Yargılama Usulü (m.316 vd.)
Ön inceleme ve tahkikat (m.320)
Hüküm (m.321)
SORU: Olaydaki Birleştirme talebi m.166'ya uygun mu?
Çay molası...
