Mesajı Okuyun
Old 05-01-2018, 23:28   #1
Av. Aybars Karakırık

 
Varsayılan Vinç Satımı-Karma sözleşme-Zorda Kalma;Gabin-Noterde yapılmayan araç satış sözleşmesi-Senetle İspat

Merhaba sayın meslektaşlarım,
bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum.


Kasım 2015'te esnaf olan müvekkil(M) Konya'daki bir Ltd.(K) şirketi ile kendi aralarında yazılı olarak 650 bin TL değerinde Vinç teslimini konu eden bir sözleşme yapıyorlar. Bu sözleşmeye göre, müvekkil kendi Vincini (K) ya verecek, (K)'dan daha yeni bir Vinç alacaktır ve K'ya Sözleşmenin ödeme kısmında müvekkilin kendi vincini Konya'daki bu şirkete sözleşmenin yapıldığı gün verdiği; fark bedeli(denklik parası) meblağın 2 ay sonra yeni vincin teslimi sırasında müvekkil tarafından çek ile ödeneceği yazılmıştır.(M) ile (K) arasındaki sözleşmede (M)'ye ait vincin özellikleri ayrıntılı açıklanmış ve sözleşmede değeri yazılı olan '' 650 bin TL lik yeni vince karşı eski vinç teslim alınmıştır, geriye kalan 115 bin TL yeni vincin teslimi sırasında (M) tarafından çek ile ödenecektir'' biçiminde ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır. Müvekkilin eski vincinin değerinin 535 bin TL olduğu sözleşmeden anlaşılmaktadır.

Sözleşmenin imzalanmasından 3 gün sonra ise Konya'daki şirketin isteği üzerine (M) kendi eski vincinin teslimini İzmir'deki başka bir limited şirketine (İ) yapıyor. Müvekkil İzmir'deki şirket ile Konya ilinde bir noterde satış sözleşmesi yapıyor. Noterdeki satış sözleşmesinde müvekkilin eski vincinin değeri 102 bin TL gösterilmiş. Fakat aslında müvekkile herhangi bir ödeme de yapılmamıştır. Bu sırada da İzmir'deki şirket müvekkile 100bin tutarında çek ciro ettirmiştir. Böylece müvekkili borçlandırılmıştır. Şu an çekin kimde ve nerede olduğu belli değildir.

(K) şirketi de teslim edilmesi gereken yeni vinci teslim etmemiştir. (K) şirketi adına ilgili mahkeme Eylül/2016 da iflas kararı vermiştir. Müvekkil bu davaya müdahil olmuştur. Henüz iflas kapanmamıştır.

Sonuç olarak müvekkil yeni bir vinç almak bir yana; eski vincini verdiği ile kalmış, 535 bin TL zarara uğramıştır. 100 Bin liralık çek'in akıbeti de bilinmemektedir.

Yukarıdaki hukuki olaylar ve işlemler sonucunda müvekkil gerçek değeri 535 bin lira olduğu halde, (K) şirketinin yönlendirmesi ve isteği sonucu, (İ) şirketine Noterde 102bin liraya sattığı Vincîn gerçek değerini (İ)'den talep edebilir mi? (Müvekkil 102bin lirayı da almamıştır. Şu an için istenebilecek bedel 433bin liradır.) Olayda (M) ile (i) arasındaki sözleşme, -zorda kalma hükümlerinden dolayı- gabin ileri sürülerek iptal edilebilir mi?

(M) ile (K) arasındaki karma sözleşmede yazan 650bin lik bedel noter senedindeki 102bin'lik bedelin aksini ispata yarayan yazılı bir belge olur mu?