Mesajı Okuyun
Old 02-01-2018, 21:20   #4
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan Cezai Açıdan Değerlendirme..

Alıntı:
Yazan Av.Emel Dara
Merhaba Arkadaşlar,
Davamızda kadın kocasını aldattığını başka bir arkadaşına sohbet esnasında anlatıyor. Bunu telefona kendisi kaydediyor ve Bu kayıt kocanın eline geçiyor. Boşanma davasında koca bunu delil olarak geçerli delil olarak gösterebilir mi? Veya elde edilen delil hukuka aykırı delil olarak kabul edilebilir mi?
12.Ceza Dairesi
Esas: 2015/10929
Karar: 2017/191
Karar Tarihi: 11.01.2017

Dava ve Karar: Özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:

Oluşa ve dosya kapsamına göre; resmi nikahlı eşi olan katılanın evlenmeden önce V ____ isimli akrabasıyla duygusal ve fiziksel yakınlaşma içerisine girdiğini öğrenen ve eşinin sadakatinden kuşkulanan sanığın, eşiyle başbaşa kaldıkları sırada, ona, bu konuyla ilgili sorular sorup, aldığı yanıtları ve bulundukları ilçeye V____'ın taşınması halinde eşinin kendisine haber vermeden onun evine gidebileceğine dair açıklamalarını, cep telefonuna gizlice kaydedip, bu konuşmaları içeren CD'yi, katılanın bilgisi ve rızası dışında, aleyhine açılan boşanma davasına delil olarak sunduğu iddiasına konu olayda,


Katılanın konuşmalarını içeren CD'yi, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaştığı ve/veya çoğaltarak dağıttığına ilişkin hakkında bir iddia ileri sürülmeyen sanığın, aile içi geçimsizliğin kaynağının, katılanın güven sarsıcı olumsuz tutum ve davranışları olduğunu ispatlama amacını taşıyan eyleminde, hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle davranmadığı anlaşıldığından, sanık hakkında özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan dolayı beraat kararı verilmesine dair yerel mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.

Sonuç: Bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılan vekilinin eksik incelemeye dayalı olarak karar verildiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, beraate ilişkin hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 11.01.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

*** Hukuki açıdan da, aldatmanın başka bir şekilde ispatlanamadığı için kullanılmak zorunda kalınan ve aynı zamanda özel hayatın gizliliği suçunu oluşturabilecek, sahibinin rızası dışında elde edilen bu deliller mahkemece tüm dosya kapsamı ile birlikte takdiri delil olarak değerlendirilecektir.

Saygılar