|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Muharrem Doba |
 |
|
|
|
|
|
|
Sayın meslektaşlarım,
Öncelikle iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.
Bu soru hakkında sitede bir araştırma yaptım ama herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Bir müvekkilimizin aracı kazaya karışmış ve değer kaybı davası açacağız. İnternette 165.000 KM üzeri olan araçlarda değer kaybı istenemeyeceğine ilişkin bir bilgi var; ancak buna ilişkin bir Yargıtay kararı bulamadım. Bu bilgi ne derece doğrudur, davaya açmadan önce sizlere danışmak istedim. Saygılarımla...
|
|
 |
|
 |
|
Konuya ilişkin şu detayın bilinmesinde yarar var sanırım. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr.Rauf Karasu'nun basında yer alan şöyle bir açıklaması olmuş. (kaynak :
http://www.sigortahaber.com.tr/sigor...iyor-h846.html)
"Karayolları
Trafik Sigortası Genel Şartlarının eki olarak hazırlanan araç değer kaybı formülü uygulandığında, kaza yapan bir aracın km.'si 165.000'den yüksek ise aracın hasarı miktarı ne kadar yüksek olursa olsun aracın değer kaybının "sıfır" çıkmaktadır. Söz konusu formülün bu özelliği şimdiye kadar hiç fark edilmediğinden, Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulmamış, dolasıyla da formülde değişiklik yapılmadığı sürece de Mahkemeler tarafından uygulanacaktır." km. si 165.000'den yüksek olan araçların değer kaybı zararının teminat dışında bırakan değer kaybı formülü gerçek zarar ilkesine açıkça aykırıdır.
Ayrıca bu konu kimsenin fark edemeyeceği şekilde Formülde yer almaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, 200 bin TL değerinde bir araç kaza yaptığında hasar miktarı 50 bin TL olsa bile bu aracın km. 166 binde ise araç sahibi Sigorta Şirketinden hiçbir şekilde değer kaybı zararı talep edemeyecektir. Belirtilen nedenlerle Hazine Müsteşarlığı'nın en kısa süre içinde durumu inceleyerek araç değer kaybı formülünde bu konuda değişiklik yaparak sigortalıların mağduriyetini gidermesi gerektiği kanaatindeyiz."
Bu formülde bir değişiklik yapılıp yapılmadığını araştırmanızı öneririm. Hazine müsteşarlığından bilgi alabileceğinizi düşünüyorum.