Mesajı Okuyun
Old 01-12-2017, 12:26   #5
Av.CKaran

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Bülent AKÇADAĞ
Merhaba,

THS'DE bu konuda yazışmalar olmuş ancak net bir sonuç bulunmamakta, uygulamada da hiç karşılaşmadığım bir konuda fikirlerinizi/tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum

Müvekkil şirket ile X Kooperatifi arasında eser sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede uyuşmazlıkların çözümü için öncelikle Tahkim/Hakem heyeti, çözüm olmaz ise mahkeme yoluna başvurulacağı kararlaştırılmış.

Biz HMK. gereğince karşı tarafa ihtarname çekerek, hakemimizi belirlediğimizi, bir ay içerisinde cevap vererek kendilerinin de hakemlerini belirlemelerini aksi halde uyuşmazlığın çözümü için kanuni yollara başvurulacağını ihtar ettik. Karşı tarafça cevap verilmedi.

Bu aşamadan sonra yapılacaklar ve sorularımıza gelince;

1- HMK gereğince Bölge Adliye Mahkemesine başvurarak hakem seçimi mi yapmamız gerekiyor. (Ben böyle düşünüyorum. Ancak kararsızım)

2- Tahkim yolu ile çözüm için gönderdiğimiz ihtarnameye cevap verilmediğinden doğrudan mahkemede dava mı açsak?

3- Daha önce bu şekilde başvuru yapan, tecrübesi olan var mıdır

Cevap ve katkılarınız için şimdiden teşekkür.

Merhaba Sayın Akçadağ,

Ben de katkı olması amacıyla 3.HD 2015/6885 K. sayılı kararını eklemek istiyorum.

Somut olayda; taraflar arasında düzenlenen .. Anlaşmasının 16. Maddesinde '' Anlaşmazlıklar öncelikle tahkim yoluyla çözümlenmeye çalışılacaktır'' ifadesi tarafların sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıkların halli hususunda ortaya koydukları tahkim iradesinin açıklık ve kesinlik unsurlarından yoksundur. Yargıtay'ın bu konuda yerleşik bulunan içtihatları uyarınca tahkim sözleşmesinin veya şartının geçerliliği, bu husustaki iradelerin kesin bir biçimde ortaya konulmasına bağlıdır.
Bu nedenle; mahkemece, tahkim itirazının reddi ile, işin esasına girilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözümlenmesi gerektiği gerekçe gösterilerek yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş ve kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 27.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Kaldı ki siz karşı tarafa süre vererek hakem seçimini ihtar etmişsiniz. Buna rağmen karşı taraf sessiz kalmış. Açacağınız davada da artık tahkim şartı varlığını ileri sürerek ilk itirazda bulunamaz.