Mesajı Okuyun
Old 23-11-2017, 17:43   #49
erdihafizoglu

 
Varsayılan

Merhaba,

Öncelikle her ne kadar en son mesaj tarihinden itibaren uzun bir süre geçmiş olsa da, benzer bir durumla karşı karşıya olduğum ve belki tartışma katkı sağlarım ümidiyle sorumu buraya yazdığımı belirtmek isterim.

Müvekkilin babası, şirketlere personel taşıma servisi hizmeti sağlayan özel bir şirkette servis aracı şoförü olarak çalışmaktaydı. İşçileri evlerine bırakırken ani bir kalp rahatsızlığı neticesinde direksiyon hakimiyetini kaybederek kazaya sebebiyet vermiş. Kaza İstanbul'da, İBB yetki sınırları içerisinde gerçekleşmiş. Takip eden süreçte müvekkilin babası 1 aya yakın hastanede tedavi gördükten sonra vefat etmiştir. Otopsi raporunda kesin ölüm nedeni kalp krizine bağlı gelişen komplikasyonlar olarak belirtilmiştir.

(Bu arada servis aracının, şirket tüzel kişiliği yerine 3. bir gerçek kişi adına kayıtlı olduğunu, aracın muayenesiz olduğunu, araçta zmms ve zorunlu ferdi koltuk kaza sigortası olmadığını, müvekkilin babasının da emekli olması nedeniyle sigortasız çalıştığını belirtmek gerek.)

Bu bilgilere göre, ölüm nedeniyle Güvence Hesabına ZMMS üzerinden başvuramayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm ile kaza arasında doğrudan bir illiyet bağı kurulamıyor.Peki, Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortası üzerinden Güvence Hesabı'na başvurabilir miyiz?

Konudaki tartışmalar yola çıkarak; kaza konusu servis aracının zorunlu koltuk sigortası yaptırma yükümlülüğünde olduğu kanaatine vardık. Kara Yolları Taşıma Yönetmeliği'nin 48. maddesi uyarınca ferdi kaza koltuk sigortası servis araçları için zorunlu tutulmuş. Ha keza, 02.03.2017 tarih ve 2017/2-6 sayılı İBB UKOME kararı neticesinde düzenlenen Öğrenci ve Personel Taşıma Yönergesi'nde "Servis Taşımacılığı Taşıt Esasları" başlığı altında, ferdi kaza koltuk sigortası servis araçları için zorunlu kılınmış.

Aracın muayenesinin olmaması, taşımacılık yapmak için gerekli şartları sağlamamış olması, gerçek kişi adına tescilli olması, güvence hesabına yapacağımız başvuruyu nasıl etkiler?

Not: Müvekkil ve ailesi, iş kazası nedeniyle hukuki yola başvurmayı gerek uzun sürmesi gerek daha masraflı bir yol olması sebebiyle tercih etmemektedir. İşçilerine yukarıda belirttiğim çalışma koşullarını sağlayan bir işverenin, iş kazası neticesinde elde edilecek olası bir tazminatı kolaylıkla ödeyeceğini düşünmüyorlar.

Fikir beyan edecek tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.