Mesajı Okuyun
Old 24-03-2007, 21:05   #3
Admin

Üstadım,

Sorunuzun yanıtını bilemiyorum, bilen var mı onu da bilemiyorum, çünkü böyle bir hukuki ihtilafın daha önce çıktığından şüpheliyim. Ancak bir beyin jimnastiği yaparsak kişisel görüşüm .gen.tr uzantılı bir adres ilk gelen alır kuralına göre tahsis edilmiş dahi olsa, daha sonra marka sahibi tarafından hak talebinde bulunulduğunda, adresin marka sahibine teslim edilmesi gerektiği yönündedir.

Zira .gen.tr uzantılı adreslerin kontrol ve idaresi Türk mevzuatına tabii olduğuna göre, dayanağı yasa olan Türk Marka ve Patent haklarının üstünde olmaları düşünülemez. Alan adlarının önce gelen alır kuralı düzenlenmesi yönetmelik vs. bir mevzuatla yapılmakta iken, Marka Hakkı sahibinin hakları yasa ile korunmaktadır.

Aksi durumda marka hakkının özünü zedeleyen durumlar da olabilecektir. Örneğin büyük bir meşrubat firması, rakip firmanın .gen.tr ismini alarak orada kendi meşrubatlarını pazarlayabilir, ki bence böyle bir uygulamanın hukuken korunması mümkün değildir.

Ancak bu durumda alan adı yönetiminin bu konuda kendiliğinden işlem yapacağından şüpheliyim. Muhtemelen alan adının sahibini değiştirmek için bu konuda bir ilam isteyeceklerdir, ve bu nedenle de adı üstünde tutan kişiye bir dava açmanız gerekeceğine düşünüyorum ancak bu davanın kazanılacağı inancındayım.