Mesajı Okuyun
Old 12-10-2017, 12:39   #2
lawyerinterpreter

 
Varsayılan

Merhaba Sayın Meslektaşım,
Öncelikle belirtmek gerekir ki koruyucu tedbir kararları mülki amir tarafından verilebilecek ve hakim tarafından verilebilecek kararlar olmak üzere 2’ye ayrılır. Hakimler aynı zamanda önleyici tedbir kararı da verebilmektedir. Öncelikle kararın kim tarafından verildiğini, türünü belirleyip söz konusu kararın ilgili makam tarafından verilebilecek bir karar türü olup olmadığını tespit etmenizde fayda var.
‘’ kişinin tehdit edildiği gerekçesiyle bir durumla karşılaştığı an polis merkezini arayabileceği’’ ibaresi 6284 sayılı kanunun ‘’ihbar’’ başlıklı 7. Maddesiyle ilgilidir:
İhbar
MADDE 7 – (1) Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde herkes bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri bu Kanun kapsamındaki görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin olarak yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.

Son olarak ilgili makamca verilen karara kararın tebliğ veya tefhim tarihinden itibaren 2 hafta içinde Aile Mahkemesi’nde itiraz edebilirsiniz:
İtiraz
MADDE 9 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir.
(2) Hâkim tarafından verilen tedbir kararlarına itiraz üzerine dosya, o yerde aile mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerde aile mahkemesinin tek dairesi bulunması hâlinde asliye hukuk mahkemesine, aile mahkemesi hâkimi ile asliye hukuk mahkemesi hâkiminin aynı hâkim olması hâlinde ise en yakın asliye hukuk mahkemesine gecikmeksizin gönderilir.
(3) İtiraz mercii kararını bir hafta içinde verir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.


Detaylı bilgi için 6284 sayılı kanuna bakabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.