Mesajı Okuyun
Old 05-10-2017, 14:56   #4
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Ben yönetmeliğin genel mantığından şunu anlıyorum. Mali yıl içinde tahsil edilen ücretlerden dağıtım yapılacak. Sene sonuna kadar ilgili birim limiti dolduramazsa takip eden mali yıl ocak ayı sonuna kadar emanet hesaptan tamamlama yapılarak dağıtım yapılacak. Yani Örneğin 2018 Ocak sonunda bu işlem yapılıyorsa bu 2017 yılının dağıtımına mahsuben yapılmış olacak.
Sizin 2017 ocak ayında aldığınız 2016 yılında tahsil edilen vekalet ücretlerine ilişkin dağıtımsa 2017 yılı için de dolan limit üzerinden yeni bir dağıtım bence yapılabilir. Ancak toplu sözleşme gereği 20000 gösterge katsayısını uygulatmanız henüz yürürlüğe girmediğinden mümkün olmayacaktır. (Muhasebe yetkiliniz kolay ikna edilebilir biriyse (ki öylesi zor bulunur) ona bir şey diyemem )
Burada önemli olan toplu sözleşme döneminde 2018-19 olmak üzere iki kez bu gösterge üzerinden dağıtım alınmasıdır. Sıkıntı 3 kez alınırsa olabilir. Bu anlamda halen devam edenlerin 2018'i beklemeyi tercih etmeleri daha mantıklıdır.

Vefat eden avukat yönünden bence üç ay içinde dağıtılan vekalet ücretinden "üç ay içinde dağıtılabilir durumda olan vekalet ücretini" anlamak gerekir. Bunun ne zaman dağıtıldığının bir önemi yok. Kaldı ki görevden ayrılma ölüm nedeniyle olduğundan sakınca yoktur. Nakil gibi bir sebep olsa kişinin gittiği yerde de mükerrer alması söz konusu olabilir ki bu sakıncayı önlemek için bu hüküm konmuş olmalıdır. Yani dediğim gibi bu kurumda hep ocak ayında dağıtım oluyorsa bu dağıtım muhtemelen bir önceki yılın dağıtımıdır. Bu anlamda vefat eden avukat için şu anda da gelecek 2018 ocakta da ödeme yapılabilir. Ancak tabi gösterge farkı olur.

Şöyle bir uygulama yapılabilir. Mirasçılara 2017 göstergesi ile şimdi ödeme yapılır. Daha sonra ocak ayında gösterge farkı için ek bir başvuru alınarak buna ilişkin bir ek ödeme yapma yoluna gidilebilir.