Mesajı Okuyun
Old 22-09-2017, 16:16   #3
Av.Suat Ergin

Alıntı:
Yazan Av. Dilek Duran Hanif
Tamer Bey merhaba, gördüğüm kadarı ile cevap veren olmamış ama şu anda bende tamamen aynı sorun ile karşı karşıyayım. Siz tecrübe etmişsinizdir sanırım uzun bir zaman geçmiş çünkü. Takip çıkışından ödenen bedeli düşerek mi dava açtınız acaba? Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Şimdiden teşekkür ederim.

Ben olsam, borçlunun kısmi ödemeyi yaptığı tarihteki dosya kapak hesabından, yapılan kısmi ödemeyi B.K. 100 üncü madde gereğince mahsup ederdim. Kalan rakam, "takip çıkış miktarının" üstünde ise, dava değerini "takip çıkış miktarı" olarak gösterirdim. Ama fer'ileri mahsup ettikten sonra bir miktar da takip çıkışındaki miktara mahsup edilecekse, kalan miktarı dava değeri olarak gösterirdim.

Alıntı:
Yazan av.tamer cengiz
Olay şu; Borçlu aleyhine gerçekleştirdiğimiz icra takibinin tamamına itiraz etti. (Esas alacak 2.000 TL ve işlemiş faiz 1.000 TL olmak üzere takip çıkışı 3.000 TL idi.)

İtiraz tarihi itibari ile dosya kapak hesabı (3.000 TL takip çıkışı + 360 Av.ücreti + 40 TL takip masrafı + 100 TL takipten sonra işmeiş faiz = 3.500 TL)

Davayı açacağım tarih itibari ile dosya kapak hesabı ise (3.000 TL takip çıkışı + 360 Av.ücreti + 40 TL takip masrafı + 600 TL takipten sonra işlemiş faiz = 4.000 TL) (Tüm rakamlar afakidir)

İlk mesajda verilen rakamların hiçbirisini uygulayamayız. Çünkü meslektaş,
Alıntı:
Borçlu dosyaya itiraz ettikten bir ay kadar sonra Büromuza gelerek borca mahsuben 1.000 TL haricen ödeme yaptı.

demiş. O halde borçlunun ödemeyi yaptığı tarihteki dosya kapak hesabına göre mahsup yapılmalıdır. Yani
Alıntı:
İtiraz tarihi itibari ile dosya kapak hesabı (3.000 TL takip çıkışı + 360 Av.ücreti + 40 TL takip masrafı + 100 TL takipten sonra işmeiş faiz = 3.500 TL)
bu seçeneğe yaklaşık 1 ay faiz eklenmelidir. Diyelim ki 200 TL faiz işlemiş olsun, böylece kapak hesabı 3.700 TLye baliğ olacaktır. Ödenen 1.000 TLsını mahsup edince 2.700 TL.sı bakiye borç olacaktır. Dava değeri de bu miktar olmalıdır.Kısmi ödeme 500 TL.sı olsaydı, dava değeri 3.200 TL olmayacaktı. O zaman dava değeri hiç ödeme yapılmamış gibi 3.000 TL olacaktı.