Mesajı Okuyun
Old 06-09-2017, 10:35   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1. Taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir

TMK.'nun 626/a ve 626/b maddelerindeki paydaşlıktan çıkartma düzenlemesi sadece paylı mülkiyet için yapılan bir düzenlemedir. Elbirliği mülkiyetinde mirasçının paydaşlıktan çıkartılması söz konusu değildir.

Ancak; TMK 644 mad.göre “elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi” imkanı mevcut ise de, Yargıtay inşaata izin verilmemesi olgusunu yükümlülüğün ağır ihlali ve mülkiyet ilişkisinin çekilmez hale gelmesi anlamına gelmediğini benimseyerek dolayısı ile bu olguyu ortaklıktan çıkarma nedeni olarak olarak kabul etmemektedir. Bu durumda sözü edilen taşınmaz hakkında bana göre ancak ortaklığın giderilmesi davası açılabilecektir.

2.Bankadaki para için elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi gerekir

Bankadaki paranın tahsiline gelince ;TMK. 701/2.maddesine göre “elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp, her birinin hakkının ortaklığa ait malların tamamına yaygın olacağı” hükme bağlanmış bulunduğundan elbirliği mülkiyeti devam ettiği sürece bankanın mirasçıların birine veya birkaçına payları oranında ödeme yapmayacağı açıktır.

Hal böyle olunca , “ tüm mirasçıların birlikte bankaya müracaat ederek ödeme talebinde bulunmaları veya hazır olmayanların usulüne uygun şekilde vekaletname ibraz etmeleri; yada miras ortaklığına temsilci atanması; (yahut) TMK.nun 644.maddesi uyarınca iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürülmesi gerekir. Aksi halde; ileride çıkacak bir anlaşmazlıkta davalı bankanın sorumluluğu söz konusu olabilir.” (HGK 27.9.2006 T. 2006/552 E.2006/589 K. )

Bankadaki para için en uygun yolun mirasçılar aleyhine sulh hukuk mahkemesinde "elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi" davası açılarak alınacak ilamın mirasçılık belgesi ile birlikte bankaya ibrazında bankanın her bir mirasçıya payı oranda ödeme yapması zorunlu olabilecektir. Diye düşünüyorum.