15-08-2017, 15:56
			
							
		 | 
		
			 
            #7
		 | 
	
	| 
		 
			
			 
			
			
			
			
		 
			
				  
				
		
	  | 
	
	
		
			
			
				 
				
			 
			 
			
		
		
		
		
  
    
    
    
      
        | 
         | 
         | 
        
         | 
       
      
        | 
         | 
        
        syn olgu ilgili karar metnini paylaşabilirmisiniz...teşekkür ederim.. 
T.C. 
YARGITAY 
4. HUKUK DAİRESİ 
E. 2015/15470 
K. 2016/1347 
T. 8.2.2016
         | 
        
         | 
       
      
        
          | 
        
         | 
        
          | 
       
     
     | 
   
  
  
    
    
      
        
        
          
            
              | 
            
            Alıntı: | 
            
              | 
           
         
         | 
        
         | 
        
        
        
         | 
       
     
    
      
        | 
         | 
         | 
        
         | 
       
      
        | 
         | 
        
        4. Hukuk Dairesi          
2015/15470 E.  ,   
2016/1347 K. 
"İçtihat Metni" 
MAHKEMESİ    :Asliye Hukuk Mahkemesi 
 
Davacı  ... vekili Avukat ... tarafından, davalı  ... aleyhine 18/07/2014  gününde verilen dilekçe ile itirazın iptali istenmesi üzerine mahkemece  yapılan yargılama sonunda; dava şartı bulunmadığından davanın reddine  dair verilen 04/12/2014 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı  vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin  kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan  rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.  
Dava,  itirazın iptali istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar  verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir. 
Davacı,  davalıya ait taşınmazdan kaynaklanan çevre temizlik vergisi alacağı ve  bu alacağa bağlı gecikme zammı, bina vergisi alacağı, taşınmaz kültür  payı alacağı ve bu alacağa bağlı gecikme zammı alacağının tahsili için  ..  2012/833 esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlattığını,  davalının itirazı ile takibin durduğunu belirterek, itirazın iptali ile  haksız itiraz nedeniyle icra inkâr tazminatına karar verilmesini talep  etmiştir. 
Mahkemece, davacı  ..  2464 sayılı ..  98'inci maddesinin  atfı ile 6183 sayılı Kanun'un 5'inci maddesi gereğince, takibatın  alacaklı amme idaresinin mahalli tahsil dairelerince yapılacağı, bu  konuda icra dairelerine bir görev yüklenmediği belirtilerek, ortada  geçerli bir icra takibi olmadığından dolayı dava şartı bulunmadığından,  davanın reddine karar verilmiştir. 
Kamu alacağının genel haciz  yoluyla takip edilemeyeceğine ilişkin bir yasal düzenleme  bulunmamaktadır. Bu konuda seçimlik hakkı bulunan davacı, genel hükümler  uyarınca takip ve dava yoluna başvurabilir.  ...  02/06/2004 gün ve  2004/1-293-319; 06/10/2004 gün ve 2004/1-433-483 ile 02/03/2005 gün ve  2005/1-116-135 sayılı kararları da bu yönde olup, uygulama kararlılık  kazanmıştır. Alacaklı, 6183 sayılı ...  uyarınca tahsil yoluna  başvurabileceği gibi genel haciz yoluyla takip yoluna da başvurabilir. 
Mahkemece  açıklanan yönler gözetilerek, işin esası incelenip oluşacak sonuca göre  bir karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle yazılı  biçimde karar verilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın  bozulması gerekmiştir. 
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda  gösterilen nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz  itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve peşin alınan  harcın istek halinde geri verilmesine 08/02/2016 gününde oybirliğiyle  karar verildi.  | 
        
         | 
       
      
        
          | 
        
         | 
        
          | 
       
     
     | 
   
  
 
https://emsal.yargitay.gov.tr/BilgiB...umanAraServlet 
  
 
		
	
	
    
  
		
		
		
				
		
	
	 |