Mesajı Okuyun
Old 03-08-2017, 15:13   #3
Av.Abdullah Uysal

Olayımızda ise; taraflar arasındaki kira sözleşmesi 01.03.2005 tarihinde düzenlenmiş olup, 10 yıl sürelidir. Kira bedelinin tespiti istenen dönem sözleşmenin sona ermesinden önceki dönemdir. Kira sözleşmesinin 01.03.2015'de sona ereceği, kira sözleşmesinin 10 yıl süreli olmasının özel neden sayılması gerektiği, kira sözleşmesinde belirlenebilir kira artış şartının yer aldığı, kira sözleşmesinin sonuna dek kira bedelinin sözleşmedeki artış şartına göre o oranla sınırlı olarak artırılacağı, artış şartının tarafları bağladığı, talep edilen dönem için kira bedelinin hak ve nesafet ilkeleri gereğince tespitinin mümkün olmadığı tartışmasızdır. Yukarıda da belirtildiği üzere, sözleşmeye bağlılık ilkesi, hukuki güvenlik, doğruluk, dürüstlük kuralının bir gereği olarak sözleşme hukukunun temel ilkesini oluşturmaktadır. Davacının istemi kira bedelinin tespiti olup kira uyarlaması istemi bulunmamaktadır. Bu durumda mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken yanlış nitelendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.

Anladığım kadarıyla malik ve kiralanan kardeşler ve müvekkiliniz satın alan. İspatlayabilecekseniz muvazaa iddiası daha mantıklı diye düşünüyorum. İşlem temelinin çökmesine sebep olacak öngörülemez bir durum yok, sözleşme süresi de devam ettiğinden kira bedelinin tespiti için de başvurabileceğinizi düşünmüyorum. Eğer ki, kardeşler arasında kira bedelinin daha yüksek olarak kararlaştırıldığı ancak sözleşmeye yansımadığına dair bir iddianız olabilir.(diye düşünüyorum naçizane)