28-07-2017, 15:54
|
|
|
Kamulaştırma Bedelinin Tespiti Davasında DOP(Düzenleme Ortaklık Payı) uygulaması
Merhabalar,
müvekkilin cinsi "Kerpiç evi olan Dolaplı Sebze Bahçesi" olan taşınmazında DSİ tarafından nehir ıslahı projesi kapsamında kısmi kamulaştırma yapılmak istenilmektedir. kamulaştırma bedelinin tespiti davasında bilirkişi raporu tanzim edildi ve rapora itiraz etmeyi düşünüyorum ancak kafamda bazı soru işaretleri olduğu için siz sevgili meslektaşlarıma danışmak istedim.
bilirkişi, raporda emsal ile kıyaslama yaparak m2 fiyatını belirlemiştir ve akabinde rapordan aynen alıyorum " taşınmaz tapu kayıtlarına göre tarla olup, İmar Kanunun 18. maddesi gereği kamulaştırılan kısım olan 2.291,45m2 için %40 DOP düşülecektir" diyerek, kamulaştırılan kısmın %40'ını alarak, elde ettiği sonucu, belirmiş olduğu m2 fiyatı ile çarparak bedeli tespit etmiştir.
DOP, belediyelerin imar planı değişikliği sırasında uyguladığı bir uygulama, ancak bizim olayımızda DSİ'nin davacı olduğu kısmi bir kamulaştırma. dolayısıyla, herhangi bir imar değişikliği olmadığı halde böyle bir DOP uygulaması hukuka uygun mudur?
ve bir diğer sorum, söz konusu taşınmaz üzerinde herhangi bir ekili ürün bulunmamakla birlikte, taşınmazın tarımsal getirisi dışında herhangi bir geliri olmayacağı bilirkişi tarafından tespit edilmiştir. bu durumda varsayımsal üretim gelirinin, bedel tespitine eklenmesi gerekmekte midir?
şimdiden çok teşekkürler.
|