Merhabalar meslektaşım,
Aile Hukuku özel olarak uğraştığım bir alan değil. Ancak genel hukuk mantığım çerçevesinde ben aşağıdaki sonuca ulaştım:
1- Velayet ile ilgili karar verilirken, çocuğun döllenme şekli zaten hükme etki etmeyecek.
2- Bana göre dava dilekçenizde para ilişkisi ile ilgili kısımlara girmenize de gerek yok. Çünkü nasıl ki kadın bu iş için para almışsa, erkek de bu iş için para vermiştir. Bu olayda, kadının çocuğu dünyaya getirmek için para almış olması, onu erkekten daha kötü bir duruma düşürmüyor çünkü aslında ikisi de aynı şeyi yapmış oluyor; "para karşılığı çocuk dünyaya getirme". Biri veren, diğeri alan taraf o kadar. Dolayısıyla bana göre, yapılan anlaşma düşünüldüğünde, erkek ve kadının birbirlerinden hiçbir farkı yok.Bu yöne değinseniz bile, çocuğun velayetini almak açısından bana göre size bir katkı sağlamayacaktır. Çünkü evet anlaşma yaptım ama sonradan ben çocuğumdan vazgeçemedim, yapamadım diyebilir.
Bahsettiğiniz anlaşma sizin de ifade ettiğiniz gibi ahlaka aykırı bir anlaşma olduğundan TBK uyarınca, ödenen parayı geri de isteyemeceğinizden kadın para aldığını itiraf etse bile bu beyanı da size velayeti kazanma ya da ödenen parayı geri alma anlamında bir fayda sağlamayacaktır.
4-) Bu nedenlerle, velayetin anneden alınması için sunacağınız geçerli ve hukuki diğer nedenleriniz ne ise onları ileri sürerek, fazla detaya girmeden dava açmanızı öneririm. Eğer karşı taraf cevap dilekçesinde sizin belirttiğiniz ayrıntılara girerse o zaman bu cevaba göre yön alırsınız. Bu anlamda, dava dilekçenizde kendinizi çok kısıtlamayan genel beyanlar kullanmanızı öneririm.