17-07-2017, 00:13
|
#1
|
|
Ananın Üzerine Kayıtlı Çocuğun Nesebini Ret Etmesi Için Hak Düşürücü Bir Süre var mıdır?
Değerli meslektaşlarım, müvekkile analığı üzerine kayıtlıdır. Analığı 20-30 yıldır bu duruma göz yummuştur. Daha doğrusu kocası sağken kocasının önceki eşine ait olan çocuğunun kendi üzerine kayıt yaptırmasına rıza göstermiştir. Kocası ölünce kötü niyetle kendi mirasının buna kalmaması ve öz çocuğuna kalması için nesebin reddi davası açmıştır.
Babalar yönünden bu tür davaların açılmasında öğrenmeden itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre mevcuttur. TMK md. 289 aynen şöyledir: “Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, (…) (1) içinde açmak zorundadır. (1)
Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır.
Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.”
Ana için bir süre bulamadım. Onun için de bir hak düşürücü süre var mıdır? Bu konuda Yargıtay kararları da varsa paylaşırsanız çok memnun olurum. Burada hakkın kötüye kullanılması olduğunu düşünüyorum. Davanın reddini talep etmenin yanı sıra sayın mahkemenin bu talebimizi kabul etmesinin mümkün olmaması durumunda müvekkile lehine maddi ve manevi tazminatı bu dava içerisinde bir karşılık dava olarak talep edebilir miyim? Değerli katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim
|