27-02-2003, 22:42
|
#1
|
|
Çek Yasasında Değişiklik
Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi Ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 26 Şubat 2002 tarihinde TBMM'de kabul edildi.
------------------------------------------------------------------------------------
Yasa çıktı, ikinci çeke 1-5 yıl hapis geldi
Yeni Çek Yasası’na göre karşılıksız çek düzenleyenlere önce çek bedeli kadar ağır para cezası verilecek, bu suç tekrarlanırsa 1 ila 5 yıl arası hapis cezası devreye girecek.
BİRDEN fazla karşılıksız çek düzenleyenler hakkında 1 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. AKP ve CHP'lilerin işbirliğiyle kabul edilen yasaya göre karşılıksız çek düzenleyenlere, çek bedeli kadar ağır para cezası verilecek ve bu suçun tekrarı halinde ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
ÇEK HESABI: Yasa, bankaları çek hesabı açacak kişiler hakkında bir yasal engel bulunup bulunmadığını Merkez Bankası'ndan sormakla yükümlü kılıyor.
KARŞILIKSIZ ÇEK: Çekin karşılığının tamamen veya kısmen bulunmaması halinde hamilin talebi üzerine keşidecinin bankaca bilinen adresleri kendisine verilecek. Yasada, ileri ödeme tarihli çekler konusunda yürürlükteki ibrazında ödeme yapılacağı hükmü olduğu gibi korunuyor. Ancak çekin ödeme tarihinden önce tahsili durumunda, karşılığı bulunmayan çek için vade tarihine kadar herhangi bir hukuki yola başvurulamayacak. Çeki karşılıksız çıkan bir kişi, en geç 10 gün içinde karşılıksız çıkan kısmın yüzde 10'nu kadar tazminatı ve gecikme faizini ödemek koşuluyla, düzeltme hakkı kullanarak yeniden çek düzenleme olanağına kavuşabilecek.
300 MİLYONU BANKA ÖDEYECEK: Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması durumunda, 300 milyon liraya kadar ödeme yapacak.
ÇEK YASAĞI: Çeki karşılıksız çıkanlar, bankanın uyarısını aldıktan itibaren 10 gün içinde geçerli bir nedene dayanmaksızın çek defterini teslim etmezlerse, ilgili bankanın ihbarı üzerine 350 milyon liradan 3 milyar liraya kadar ağır para cezasına çarptırılacak.
ESKİ KARŞILIKSIZ ÇEKLER: Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce karşılıksız çek kesenlerin ise, bu tarihten sonraki 3 ay içinde çek tutarını veya karşılıksız kalan kısmını yüzde 10 tazminatı ve gecikme faizi ile birlikte muhatap bankaya ödemesi gerekiyor.
|