Mesajı Okuyun
Old 13-05-2017, 20:49   #5
AHMET01

Sayın Av. Can DOĞANEL

Öncelikle katkılarınız için çok teşekkür ederim. İlk sorumda % 4,55'in yarısının alınması gerekmez mi derken şunu öğrenmek istedim. Maaş ve ücret hacizlerinden tahsil edilen paralardan % 4,55 tahsil harcı alınıyor. Bu normal tarifedir. Müvekkil 10190 TL.’yi PTT ile doğrudan kısıtlının vasisine gönderiyor. O da PTT aracılığı ile alıyor. Burada bir haricen tahsilât olduğundan ve haricen tahsilâtlarda da normal tarifenin yarısı alındığından % 4,55’in yarısı olan % 2,27 alınması gerekmez mi diye sormak istedim. Fakat öbür taraftan müvekkilin arabasının üzerinde de haciz var. Bunun tahsil harcı ise % 9,10. Yani araba yönünden bakarsak tarife 9,10; maaş yönünden bakarsak harç oranı % 4,55’dir. Tahsilatlar maaştan yapılıyor. Araç haczi güvence olarak öyle duruyor. Kısacası öğrenmek istediğim araç üzerinde haciz olmasaydı sadece maaş üzerinde haciz olsaydı icra müdürü yine haricen tahsilât harcı için % 4,55 mi uygulayacaktı yoksa bu normal tarifenin yarısı olan % 2,27 mü uygulayacaktı. Şimdi araç üzerinde de haciz mevcuttur. Peki, bu esnada maaştan tahsil edilen paralardan % 4,55 oranı mı yoksa % 9,10 oranı mı uygulanacak. Kısacası icra müdürü ben bu parayı her ne kadar maaştan tahsil ediyorsam da aracınızın da üzerinde haciz var. Bu durumu göz önünde bulundurarak % 9,10 tarifesini uygulayacağım diyebilir mi? İcra Müdürü tensip ve karar tutanağı üzerinden 10190 Tl için % 4,55 TL tahsil harcı istemişti. Bunu ödeyince bu 10190 TL’lik miktarı dosyaya tahsilât olarak kaydetti. Fakat nihai dosya hesabını yaparken tüm borç için % 9,10 üzerinden tahsilât harcı hesaplayarak bakiye borcu bu şekilde hesaplayarak müvekkilin işyerine bildirdi. Her halükarda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Zira haricen tahsilât harcını bizden % 4,55 üzerinden istedi fakat nihai borcu hesaplarken tekrar % 9.10’u uyguladı. Yapılacak katkılar için şimdiden tekrar teşekkür ederim.