14-03-2017, 08:48
|
#3
|
|
Sorudaki anlatımdan önce Sulh Mahkemesinin görevsizlik kararı verdiği ve bu karar aleyhine kanun yoluna başvurulmayıp ilk kararın böylece kesinleştiği anlaşılıyor.
Şimdi Asliye Mahkemesi de görevsizlik kararı vermekle,konuyu aşağıdaki şıklara göre değerlendirmek gerekir.
1. Asliye mahkemesi kararı aleyhine istinaf yoluna gidilir ve itiraz kabul edilirse, Asliye Mahkemesinin görevsizlik kararı kalkmış olacağından dosyanın Sulh Mahkemesine gönderilmesi için başvuruda bulunulması yada yargı yeri belirlenmesi gereği kalmayacak dosya davaya devam etmek üzere Asliye Hukuk mahkemesine BAM tarafından gönderilecektir.(HMK m.353/a,a.3)
2. Asliye Mahkemesi kararı aleyhine istinaf yoluna gidilir ve istinaf talebi ret edilirse, bu halde yine madde 353 a ve a.3'e göre BAM tarafından dosya görevli Sulh Mahkemesine verilecek kesin kararla gönderilecektir. Bunun içinde tarafların başvuru dilekçesi vermesi yada yargı yeri belirlenmesi yoluna gidilmesi gereği bulunmamaktadır.
3.Verilen görevsizlik kararı kesin nitelikte ise ya da, taraflar ikinci karar için de istinaf yoluna gitmediklerinden son karar da kesinleşmiş olursa,bu takdirde de taraflar iki haftalık süre içinde başvuru dilekçesi verme zorunluğunda değildir. Zira bu durumda mahkemeler arasında olumsuz görev anlaşmazlığı doğacağından,HMK madde 21/c ve 22'ye göre öncelikle yargı yeri belirlenmesi için dosyanın BAM' gönderilmesi gerekir. İki haftalık süre içinde zaten görevli yargı yerinin belirlenmesi ihtimali çok zayıf olup, bu süre içinde belirli olmayan bir makama gönderme dilekçesi verilmesine de fiilen imkan bulunmamaktadır. " Yargı yeri belirlenmesi dilekçesi istinaf talebi olmadığından istinaf süresine tabi değildir.BAM dosyayı yargı yeri olarak belirlediği mahkemeye gönderir" ( B.KURU, İstinaf Sistemine Göre Medeni Usul Hukuku,2016 sh:132 )
Bu açıklamalar çerçevesinde yerel mahkeme kararının hüküm fıkrasının 2.bendindeki " karar kesinleştiğinde ve iki haftalık süre içinde başvurulduğunda dosyanın Sulh hukuk Mahkemesine gönderilmesi " yönündeki düzenleme işin niteliğine uygun düşmediği gibi, 2 bentdeki bu hüküm ile 4. bentdeki karar kesinleştiğinde dosyanın yargı yerinin belirlenmesi için BAM'a gönderilmesi hükmü infazda kuşku yaratacak şekilde birbiri ile çelişki teşkil etmektedir. Aslında 2.bentdeki hükmün, hüküm fıkrasından çıkartılması , 4 .bentdeki hükmün başlangıcına " kararın istinaf yoluna gidilmeksizin kesinleşmesi yada niteliği itibariyle kesin nitelikte olması halinde " sözlerinin eklenerek düzeltilmesinin ,bu yolda istinaf yoluna başvurulmasının uygun olacağını düşünüyorum.
|