07-03-2017, 16:34
|
#1
|
|
iş akdinin feshinde fesih olgusu
Herkese iyi çalışmalar diliyorum. Müvekkilimizin A şirketinde 1.5 yıl çalışması mevcuttur. Son üç ay maaş ve sosyal yardımlarını alamadığından 11.01.2017 tarihli noter ihtarnamesi ile iş akdini haklı feshettiği ihtarını işverene gönderiyor. Ayın 11'ine kadar da İK 34 gereği her ne kadar çalışmasa da işyerinde bulunuyor. Ancak sonradan SGK Hizmet Dökümünü aldığında 02.01.2017 de yani aslında 9 gün önceden işverenin işten çıkışını verdiğini görüyor. İşveren ise İK 25/2' ye (haklı nedenle fesih) dayanmış. Hatta işçilerle birlikte sendikaya yasadışı grevin tespiti istemli dava açmış. Bu dava dosyasını incelediğimizde alınan bilirkişi raporunda işçilerin çalışmaktan kaçınabileceği, grevin yasadışı olmadığı ifade edilmiş.
Sorum şu şekilde:
Açacağımız işçi alacağı davasında ihbar tazminatı da talep edebilmek için işverenin haksız fesih yaptığı iddiasına mı dayanalım yoksa feshin işçi tarafından haklı nedenle yapıldığı, işverenin ise geriye dönük gerçeğe aykırı olarak fesih yaptığını mı ifade edelim?
Yani açacağımız davada ispat ve işçi açısından hangi fesih olgusuna dayanmamız daha faydalı olur?
Somut durum yukarıda anlattığım gibi. İşçinin noter ihtarını alan işveren geriye dönük haklı feshi kendisi yapmış gibi çıkış vermiştir.
|