Mesajı Okuyun
Old 01-03-2017, 17:24   #19
av__emrah

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan serkankagan
5941 Sayılı Çek Kanunun 3. Maddesinin 6 fıkrasında yer alan “Cumhuriyet Başsavcılığına talepte” kısmının "İcra Mahkemesine Şikayette" olarak değiştirmesinin yürürlük tarihi 31.12.2017'dir.
İcra Ceza Mahkemeleri, karşılıksızdır işlemi gören çeklerden dolayı yapılacak şikayetlerde 31.12.2017 tarihinden sonra görevli olup, bu tarihe kadar süreçte ise savcılık yalnızca çek hesabı açma yasağı bakımından yetkili ve görevlidir.


Sayın Meslektaşım, yukarıda da paylaşıldığı üzere, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi sizin gibi düşünmüyor. İddianızla ilgili elinizde karar var mı?



Alıntı:
31.12.2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6728 sayılı Kanıın'un 62. maddesi ile “Cumhuriyet Başsavcılığına talepte" ibaresi "icra mahkemesine şikayette" şeklinde yapılan değişiklikten önceki 5941 sayılı Çek Kanunu'nun 3/6 madde fıkrasında düzenlenen; "Muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yükümlü olduğu tutar dahil kısmî ödeme hâlinde, çekin ön ve arka yüzünün onaylı fotokopisi ücretsiz olarak hamile verilir. Çek hamili, bu fotokopiyle müracaat borçlularına veya kambiyo senetleri hakkındaki takip usullerine başvurabileceği gibi, Cumhuriyet Başsavcılığına talepte bulunurken dilekçesine bu fotokopiyi ekleyebilir ve bunu icra daireleri ile mahkemelerde ispat aracı olarak kullanabilir. Mahkeme veya icra dairesinin istemi hâlinde çekin aslı bu mercilere gönderilir." hükmü, kanun maddesinin önceki fıkraları da dikkate alındığında çekle ilgili karşılıksız işlemi yapılmasıyla ilgili olup, karşılıksız olduğu tespit edilen çekle ilgili icra mahkemesine şikayette bulunulması üzerine, suç ve şikayet tarihlerinde yürürlükte bulunan 6728 sayılı kanunun 63. maddesi ile değişik 5941 sayılı 5. maddesi uyarınca yargılama yapılarak davanın sonuçlandırılması gerekirken, şikayet tarihi itibariyle icra mahkemelerinin görevli olmadığından bahisle, evrak üzerinden şikayet dilekçesinin reddine karar verilerek CMK’nın 223 ve 230. maddelerine aykırı davranılması,